Ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των αγριογούρουνων

  Στην ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στο νησί, αναφέρθηκε η Δημοτική Παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αν. Σάμου, στη...

 

Στην ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στο νησί, αναφέρθηκε η Δημοτική Παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αν. Σάμου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παράταξη αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα που όμως όπως επισήμανε, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει διογκωθεί λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού, με αποτέλεσμα τα αγριογούρουνα να πολλαπλασιάζονται και να έχουν επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Σάμο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στον Πύργο, στους Βουρλιώτες μέχρι και στον Πλάτανο.

Για το λόγο αυτό η “Λαϊκή Συσπείρωση” ζητά να γίνει σχετικό διάβημα από τον Δήμο προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες , διεκδικώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού και ελέγχου του πληθυσμού του αγριογούρουνου με βάση τις περιόδους αναπαραγωγής. Ενδεικτικά προτείνουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κυνηγιού του συγκεκριμένου είδους. Σε κάθε περίπτωση η παράταξη επισημαίνει και τις επιπτώσεις που παρουσιάζονται στον πρωτογενή τομέα, ενώ παράλληλα ζητά να δίνονται αποζημιώσεις για το 100%των ζημιών στις καλλιέργειες.

Να σημειώσουμε ότι το αγριογούρουνο ήταν ενδεχόμενα ενδημικό είδος κατά την αρχαιότητα ή και κατά την περίοδο ερήμωσης του νησιού, αλλά είχε εκλείψει τα τελευταία 150 χρόνια τουλάχιστον. Οι εκτεταμένες καλλιέργειες σε όλο το νησί από τα μέσα του 19ου αιώνα και ολόκληρο σχεδόν τον 20ο, που έφθαναν μέχρι ψηλά στις βουνοκορφές του Καρβούνη και σε αρκετές περιοχές του Κέρκη, δεν άφηναν περιθώρια ανοχής στα μεμονωμένα μεγάλα θηράματα που περνούσαν τον Επταστάδιο και τα οποία εξοντώνονταν άμεσα από παγανιές κυνηγών.

Η επανεμφάνιση του αγριογούρουνου έγινε στις αρχές της 10ετίας του 1990 όταν, όπως όλη η κοινωνία γνωρίζει, μεταφέρθηκαν από εκτροφεία της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Σάμο, επειδή κάποιοι ήθελαν να υπάρχει ως θήραμα για το κυνήγι τους ή για οικολογικούς λόγους. Γρήγορα όμως η αναπαραγωγή τους εξελίχθηκε σε μάστιγα με υφέσεις και εξάρσεις, αλλά με συνεχή παρουσία. Τα μεμονωμένα που, όπως υπερτονίζουν κάποιοι, περνάνε από τη Μικρά Ασία είναι σπάνιο φαινόμενο, που δεν θα μπορούσε από μόνο του να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

 πηγή: ertnews.gr

Σχόλια