Αξιόπιστους «μάρτυρες» θέλει ο ΕΛΓΑ για την αποζημίωση στο Βαμβάκι από τις Βροχοπτώσεις

Μπορεί «ο βρεγμένος, τη βροχή να μην τη φοβάται», αλλά στην περίπτωση των βαμβακοπαραγωγών του νομού αυτό δεν ισχύει.    Ο καιρός βάλθηκε λο...


Μπορεί «ο βρεγμένος, τη βροχή να μην τη φοβάται», αλλά στην περίπτωση των βαμβακοπαραγωγών του νομού αυτό δεν ισχύει. 
 
Ο καιρός βάλθηκε λοιπόν να τρελάνει τους καλλιεργητές βάμβακος, αφού μετά τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις, αναμένονται και νέες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 
 
Αυτό σημαίνει ότι τόσο η αυτοψία για το μέγεθος της ζημιάς στα χωράφια, όσο και η συγκομιδή του προϊόντος θα καθυστερήσει κι άλλο. 
 
Οι πληγέντες παραγωγοί επιθυμούν στην παρούσα φάση ηλιοφάνεια και αέρα, προκειμένου να στεγνώσουν γρηγορότερα τα βρεγμένα βαμβάκια και να ξεκινήσει η συγκομιδή, έστω και για τα λιγότερα κιλά, αν και θεωρείται δεδομένη, τόσο η ποιοτική, όσο και η ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. 
 
Αν οι επικείμενες βροχές είναι έντονες, τότε η αγωνία θα παραταθεί και η απόγνωση θα αυξηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς είναι μεγάλη, διότι η αποζημίωση που θα δοθεί από τον ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αντίστοιχη των υψηλών τιμών πώλησης του προϊόντος, ενώ και η τιμή που θα δώσουν οι εκκοκκιστές για τα μεταβροχικά βαμβάκια, θα είναι πολύ κατώτερη των σημερινών δεδομένων. 


Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΚΑΙ  ΤΟ «ΚΟΛΠΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ


Στο μεταξύ, το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του τοπικού υποκαταστήματος. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς αναφέρει χτυπημένα περίπου 100.000 στρέμματα σε Λάρισα κι άλλα τόσα στην Καρδίτσα, 15-18 χιλιάδες στρέμματα στα Τρίκαλα και 4.000 στρέμματα στη Μαγνησία.
Στη σύσκεψη αναζητήθηκε τρόπος αποφυγής των ψεύτικων δηλώσεων από παραγωγούς, οι οποίοι είχαν συγκομίσει και αναμένοντας τις βροχές, άφησαν μάρτυρες στα χωράφια τους, προκειμένου να λάβουν και αποζημίωση. Συνήθως ο ΕΛΓΑ ζητούσε μάρτυρες (μη συγκομισθέντα βαμβάκια) σε δύο ζώνες του χωραφιού. Τώρα η εγκύκλιος ζητά μάρτυρες σε 4 σειρές, δύο στα άκρα και 2 στη μέση. Επίσης ο ΕΛΓΑ σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες θα αναφέρει «να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς μόνο αν αυτή είναι σε εύλογο αποζημιώσιμο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 20%».


Αναλυτικότερα η ανεπίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής: 

Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν καλλιέργειες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήδη σε πολλά Δ.Δ. έχουν αναρτηθεί αναγγελίες ζημιάς με κύρια ζημιωθείσα καλλιέργεια το βαμβάκι. Το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας παρακολουθώντας όλο το τελευταίο διάστημα την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας έχει διαπιστώσει ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής έχει συγκομιστεί καθώς και η τιμή εμπορίας τη φετινή χρονιά είναι πολύ ικανοποιητική. Για την αποφυγή άσκοπης υποβολής Δηλώσεων Ζημιάς ενημερώνουμε τους παραγωγούς ότι μόνο όσοι εκτιμούν ότι έχουν υποστεί ζημιά σε αποζημιώσιμο ποσοστό από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και δεν είχαν συγκομίσει την παραγωγή τους για λόγους π.χ. οψίμισης, να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς. 

Οι εκτιμήσεις ζημιάς θα ξεκινήσουν άμεσα και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα ασυγκόμιστα αγροτεμάχια και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν εκτιμήσεις σε ήδη συγκομισθέντα αγροτεμάχια ακόμα και με τυπικούς μάρτυρες, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να αφήνονται μάρτυρες εκ των προτέρων σε συγκομισθέντα αγροτεμάχια. 

Σε περίπτωση που παραγωγοί θέλουν να συγκομίσουν άμεσα τα αγροτεμάχιά τους για τον κίνδυνο νέας βροχόπτωσης, αυτοί υποχρεούνται πλέον να αφήσουν τέσσερις 4 γραμμές στο μέσο της καλλιέργειάς τους προκειμένου να γίνουν αποδεκτές ως μάρτυρες».


Ακόμη η τοπική Διεύθυνση του Υποκαταστήματος ζήτησε περαιτέρω ενίσχυσή της με προσωπικό, αφού στην παρούσα φάση ο υπηρεσιακός μηχανισμός ασχολείται με τη συγγραφή πορισμάτων για τα αμύγδαλα και τα αχλάδια, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία αποζημίωσης για τους καστανοπαραγωγούς. 


Γ. Ρούστας

 

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια