Σε απόγνωση οι βαμβακοπαραγωγοί λόγω πλημμυρισμένων χωραφιών

   Του Γ. Ρούστα «Είναι κρίμα κι άδικο σε μία χρονιά, στην οποία η τιμή του βαμβακιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι καλλιέργειές μας να καταστ...

  
Του Γ. Ρούστα


«Είναι κρίμα κι άδικο σε μία χρονιά, στην οποία η τιμή του βαμβακιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι καλλιέργειές μας να καταστρέφονται λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων, που έπληξαν τον θεσσαλικό κάμπο. Ήταν μία καλή ευκαιρία να ανακουφιστούμε οικονομικά. Δυστυχώς η χρονιά φέτος ήταν όψιμη και μας πρόλαβαν οι βροχές. Η Πολιτεία οφείλει να μας στηρίξει άμεσα και να εντάξει και το βαμβάκι στις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν με διαδικασίες εξπρές, όπως συνέβη με τον «Ιανό» και θα συμβεί με το κάστανο».


Την απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών του νομού Λάρισας, περιγράφουν τα λόγια του προέδρου του ΤΟΕΒ Πηνειού και βαμβακοπαραγωγού Δημήτρη Τσιουρή στην «Ε»: 

Δυστυχώς η μισή φετινή παραγωγή δεν έχει συγκομιστεί, αφού το φυτό δεν είχε ανοίξει και οι βροχές, τόσο της «Αθηνάς», όσο και του «Μπάλου» επέφεραν σημαντικές ζημιές στις σοδειές. Αν και είναι νωρίς να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς, αφού τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα και το νερό θα αργήσει να υποχωρήσει, εν τούτοις οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. 

Υπολογίζεται ότι φέτος στον νομό Λάρισας σπάρθηκαν βαμβάκια σε 288.165 στρέμματα και η συγκομιδή, πριν τις βροχές, είχε ολοκληρωθεί στο 50%. Άρα πάνω από 130.000 στρέμματα χτυπήθηκαν από τις βροχές. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν η επαρχία Αγιάς και ο Δήμος Κιλελέρ, ενώ κάπως καλύτερα εμφανίζονται τα πράγματα στα Φάρσαλα, όπου το 30% είχε μείνει ασυγκόμιστο.
 

*Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής ζητά από την Πολιτεία «να σκύψει με προσοχή και πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από τη βαμβακοκαλλιέργεια και να τρέξουν οι διαδικασίες αποζημίωσης. Πρέπει να υπάρξει άμεσα αναγγελία ζημιών από τον ΕΛΓΑ, αλλά με τις ελλείψεις προσωπικού του Οργανισμού και το μέγεθος της ζημιάς αναρωτιέμαι πώς θα γίνουν σωστές εκτιμήσεις. Μόνο οι διαδικασίες εξπρές μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορες προκαταβολές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα, όχι μόνο για τα χωράφια μας, αλλά και για τα σπίτια μας. Όπως είναι γνωστό οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος θα μπορούσαν να είχαν αποκομίσει σημαντικά κέρδη, από την υψηλή εμπορική τιμή. Δυστυχώς ο καιρός μάς τα χάλασε κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ακόμη υπάρχει ανησυχία και για την τύχη της συνδεδεμένης ενίσχυσης». 


*Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Γιώργου Λαδόπουλου: Στον νομό Λάρισας παράγεται το 1/3 της εγχώριας παραγωγής βαμβακιού. Από τη στιγμή που το 50% της παραγωγής βρίσκεται σκεπασμένο από νερό, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς και την αναγκαιότητα γενναίας και άμεσης αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών. Σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κάνουμε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν δίκαια και άμεσα οι βαμβακάδες».
 

Η ΔΑΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.


Δεδομένου ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (τα οποία θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, προκειμένου να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμαζόντων εντόμων. 

Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής των νέων βαμβακοφυτειών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουληκιού, η Υπηρεσία συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς μετά τη συγκομιδή, να προβαίνουν σε στελεχοκοπή και ακολούθως σε άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) σε βάθος 20-25 εκατοστών, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.

 Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση στο έδαφος των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή των νυμφών, τη μεταφορά των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, τη μεταφορά των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων (πεταλούδων) στην επιφάνεια του εδάφους και την καταστροφή των στοών εξόδου των ενηλίκων, με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων στην επιφάνεια του εδάφους.


Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους. Για τον λόγο αυτόν, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού. 

Η Υπηρεσία επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η χρήση ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας κ.ά. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. 

Τονίζει δε ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα προκύψει απ’ τη μειωμένη χρήση των εντομοκτόνων που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.

 πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια