Και αυτό γιατί η αγροτική παραγωγή και του νομού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τον καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία. Οι πρώτες επιπ...
Και αυτό γιατί η αγροτική παραγωγή και του νομού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τον καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία.
Οι πρώτες επιπτώσεις έγιναν ορατές στη συκοπαραγωγή, όπου καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά και να εκτιμάται πως δεν θα φτάσει ούτε τους 1.500 τόνους.
Ζημιές υπήρξαν και στην παραγωγή της σταφίδας, όπου το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η μεγάλη πτώση της τιμής, λόγω των αποθεμάτων της περσινής παραγωγής.
Η προβληματική χρονιά στον πρωτογενή τομέα συνεχίζεται με τα ζητήματα στην ελαιοπαραγωγή, όπου και οι ποσότητες και η ποιότητα του ελαιόλαδου αναμένεται να είναι κατώτερες των προσδοκιών, ιδιαίτερα στους ξερικούς ελαιώνες, εξαιτίας του καύσωνα και της ξηρασίας. Το παρήγορο με το ελαιόλαδο είναι ότι η τιμή παραμένει σταθερά πάνω από 3 ευρώ, κοντά στα 3,5 ευρώ, που μπορεί και να ανέβει λόγω της μειωμένης παραγωγής και προσφοράς.
Η φετινή χρονιά στέλνει μήνυμα πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή και ότι να λάβουν αποφάσεις, που να μπορούν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της.
Χαρακτηριστικά, να υπενθυμίσουμε πρόσφατα ρεπορτάζ μας:
- “Οι επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή θα είναι στην ποσότητα κι ενδεχομένως και στην ποιότητα. Αντίθετα, οι προβληματικές αυτές καιρικές συνθήκες -στοιχείο της κλιματικής αλλαγής- ήταν ευνοϊκές στην καταπολέμηση, στη μη εμφάνιση και τη μη εξάπλωση του δάκου”. Αυτά μας τόνισαν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, αρμόδιοι για τη δακοκτονία, Δήμητρα Δημητρούλια και Ανδρέας Κρασσακόπουλος. Μας επεσήμαναν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές που οι ελαιώνες είναι ξερικοί, ενώ και σε ποτιστικούς ελαιώνες η εικόνα δεν είναι η αναμενόμενη. Οι δύο γεωπόνοι σημείωσαν ότι έχουν επηρεαστεί και άλλες καλλιέργειες, όπως τα σύκα και οι ελιές Καλαμών, που είχαν πρόβλημα καρπόδεσης και είναι μικρός ο καρπός ή λίγος στα δέντρα.
- “Είναι πολύ λιγότερα από πέρσι τα σύκα της φετινής παραγωγής, ούτε τους 1.500 τόνους δεν θα φτάσουν” μας επεσήμανε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας την καταστροφή από τον καύσωνα. Ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι θα χαθούν αγορές από τη μείωση της παραγωγής, καθώς και για τον κίνδυνο ερημοποίησης της Μεσσηνίας, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν 3-4 λιμνοδεξαμενές για να αρδευθούν τα συκοχώραφα.
- Την τραγική πραγματικότητα για τη σταφίδα και τον αγροτικό μας κόσμο επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος. “Εμείς συνιστούμε στους παραγωγούς να κάνουν υπομονή. Να μην ενδώσουν στις πιέσεις να πουλήσουν το προϊόν τους σε χαμηλή τιμή, μήπως και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρήσει σε λύση με την απόσυρση των αποθεμάτων της περσινής παραγωγής” παρατήρησε ο κ. Πάζιος. Εκτίμησε ότι με αυτή την κατάσταση και τις τιμές που ακούγονται, υποθηκεύεται το μέλλον του προϊόντος, επισημαίνοντας πως η τιμή θα πρέπει να είναι από 1,50 έως 1,70 ευρώ.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός απάντησε στο βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο πως δεν θα χρηματοδοτηθεί η απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας και ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησής της σε σχολεία, αστυνομία και στρατό.
Γ.Σ.
πηγή:eleftheriaonline.gr
Σχόλια