Συνάντηση του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον διοικητή του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες

Το θέμα το ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα του βαμβακιού και βρώσιμων σταφυλιών ποικιλίας crimson, από τις πρό...
Το θέμα το ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα του βαμβακιού και βρώσιμων σταφυλιών ποικιλίας crimson, από τις πρόσφατες κακοκαιρίες «Αθηνά» και «Μπάλος», συζήτησε ο δήμαρχος Κιλελέρ, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θαν. Νασιακόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Αν. Λυκουρέντζο.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ τόνισε ότι το μέγεθος της ζημίας, από μια πρώτη εκτίμηση, φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο, παράθεσε δε μια σειρά επιχειρημάτων για τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από την κακοκαιρία.

Ο κ. Λυκουρέντζος τον διαβεβαίωσε ότι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, μετά από μια πρώτη γενική εκτίμηση, θα εισηγηθούν ένα μεσοσταθμικό ποσοστό της ζημίας των καλλιεργειών και με βάση αυτό θα ακολουθήσει ένα μεσοσταθμικό ποσό προκαταβολής. Αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και στην προηγούμενη θεομηνία τον «Ιανό».

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι επιμέρους εκτιμήσεις του κάθε κτήματος ξεχωριστά, για να προκύψει το τελικό ποσοστό της αποζημίωσης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην καλλιέργεια του βαμβακιού και στα βρώσιμα σταφύλια ποικιλίας crimson, ο Πρόεδρος δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα ακολουθηθεί η πρακτική της μεσοσταθμικής προκαταβολής.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκτιμητές-γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα προβούν σε δίκαιες και τάχιστες εκτιμήσεις σεβόμενοι το μόχθο των αγροτών οι οποίοι δυστυχώς, λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων, είναι βέβαιοι ότι η παραγωγή τους φέτος θα συρρικνωθεί σημαντικά. 

Κλείνοντας δε τη συνάντηση προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί το Δήμο Κιλελέρ για να έχει μια άμεση επαφή με το πρόβλημα καθώς και να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών. 

Η πρόσκληση της επίσκεψης έγινε αποδεκτή από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και θα πραγματοποιηθεί όταν το πρόγραμμά του το επιτρέψει.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια