Σωκράτης Βαρδάκης: Μεθοδευμένη η αποβολή των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές

Με αφορμή την κατάθεση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖ...


Με αφορμή την κατάθεση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση επιμένει να κινείται μεθοδικά σε βάρος των παραγωγών αγροτών, τους οποίους έντεχνα «αποβάλλει» από τις λαϊκές αγορές με το σχέδιο νόμου, που φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αδιαφορώντας τόσο για την φιλοσοφία, όσο και για τον κοινωνικό χαρακτήρα ενός θεσμού που καθιερώθηκε από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, επανέρχεται στα αρχικά της σχέδια, αφήνοντας σκοτεινά σημεία τα οποία θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις, για ζωτικής σημασίας θέματα, όπως ο τρόπος λειτουργίας, ο τρόπος αδειοδότησης, οι προκηρύξεις, ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν κλπ, τα οποία καθορίζουν και τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Με διατάξεις όπως η αλλαγή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, διατάξεις τιμωρητικές με αυστηρές ποινές, προϋποθέσεις συγκεκριμένου ποσοστού πώλησης των προϊόντων (50%) για την εκ νέου χορήγηση θέσης στην λαϊκή αγορά, δείχνει την πόρτα της εξόδου από αυτές σε ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου.

Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές, τον Φεβρουάριο του 2021 από την κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών των ομοσπονδιών των λαϊκών αγορών, αλλά και των συνεχών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια