Συνεργασία για αξιοποίηση των υπολειμμάτων κλαδεύσεων μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Συνεταιριστικής Κοινότητας

Συνάντηση εργασίας είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος με εκπροσώπους της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Κοινότητας Καρδίτσ...


Συνάντηση εργασίας είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος με εκπροσώπους της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Κοινότητας Καρδίτσας. Ειδικότερα ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κονταξή, το μέλος της διοίκησης κ. Βασίλη Μπέλη και τον γενικό Δ/ντη κ. Βασίλη Φιλίππου.


Στη συνάντηση συζητήθηκε η διερεύνηση συνεργασίας του Δήμου Καρδίτσας με την Ενεργειακή Κοινότητα (ΕΣΕΚ) και η δημιουργία μιας κοινότητας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου BECoop (2020 – 2023) που χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020, στο οποίο και συμμετέχει η ΕΣΕΚ, που θα επεξεργάζεται υπολειμματική βιομάζα και θα παράγει βιοενέργεια για σκοπούς θέρμανσης. 

Η κοινότητα θα περιλαμβάνει ένα καθετοποιημένο σύστημα συλλογής και αξιοποίησης της υπολειμματικής βιομάζας που προκύπτει από τα υπολείμματα των αστικών κλαδεύσεων και του υπολειμματικού καφέ της πόλης μας. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία του Δήμου θα πραγματοποιούν τις κλαδεύσεις όπως γίνεται μέχρι και σήμερα με τη διαφορά ότι αντί τα υπολείμματα να παραμένουν αναξιοποίητα, θα θρυμματίζονται και θα μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα. 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, στο πλαίσιο ανακύκλωσης των οργανικών υπολειμμάτων και ακολουθώντας το παράδειγμα της InCommOn στη βόρειο Ελλάδα, συζητήθηκε η δημιουργία ενός δικτύου συλλογής υπολειμματικού καφέ, αρχικά από τους χώρους εστίασης της πόλης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΚ έχει ήδη παράξει pellet από υπολειμματικό καφέ στο πλαίσιο συνεργασίας της με το έργο κα(Φ)σιμο. Η ιδέα της μίξης των υπολειμμάτων που προκύπτουν από τα κλαδέματα και του υπολειμματικού καφέ, δίνει ένα νέο, πρωτοπόρο και καινοτόμο βιοκαύσιμο το οποίο θα μπορεί να επιστρέφει ως τελικό προϊόν πλέον πίσω στον Δήμο για να εξοικονομήσει κάποιες από τις ανάγκες θέρμανσης δημοτικών κτιρίων (σχολείων, αθλητικούς χώρους, κ.ά.). 

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα μπορούσε να συμπληρώσει την κοινότητα προσφέροντας υποστήριξη σε θέματα ποιότητας και ιδιοτήτων βιοκαυσίμων. Για μια συνεργασία με πολλούς ωφελούμενους έκανε λόγο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. 

Όπως υπογράμμισε ο Δήμος κερδίζει από το γεγονός ότι αξιοποιεί άχρηστα υπολειμματικά υλικά κλαδεύσεων. Συγχρόνως μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων που θα έπρεπε να διαχειριστεί. 

Η ΕΣΕΚ κερδίζει καθώς ως Ενεργειακή Κοινότητα προσδοκά οφέλη από την όλη επεξεργασία ενώ σαφώς κερδισμένη είναι και η τοπική κοινωνία καθώς μέσω της εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας ένα μέρος του κέρδους θα επιστρέφει για να στηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή ειδικές δράσεις. Τέλος ένα ακόμα μεγάλο κέρδος είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν και αφορούν τους πάντες.


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια