Αποζημιώσεις για το σύνολο των καλλιεργειών δρομολογεί το ΥπΑΑΤ & ο ΕΛΓΑ

Μέτρα άμεσης ανακούφισης για το σύνολο των Θεσσαλών παραγωγών που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις δρομ...


Μέτρα άμεσης ανακούφισης για το σύνολο των Θεσσαλών παραγωγών που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε λύση για την αποζημίωση των καστανοπαραγωγών, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος συζήτησαν τις διαδικασίες και το πρωτόκολλο ενεργειών για την αποζημίωση και των υπόλοιπων καλλιεργειών που επλήγησαν από την πρόσφατη βροχή, όπως το βαμβάκι, τα αμπέλια κ.ά., καθώς και για τις καλλιέργειες της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από τον παγετό, την περασμένη άνοιξη.


«Από Δευτέρα ο ΕΛΓΑ ξεκινά τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων, από τις βροχοπτώσεις, αγροτών του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών» επισημάνθηκε στη σύσκεψη. Όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τον Περιφερειάρχη «οι επισκέψεις-εκτιμήσεις των γεωπόνων στα χωράφια, θα ξεκινήσουν μόλις αυτά γίνουν επισκέψιμα και υποχωρήσει το νερό που υπάρχει». 

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Λυκουρέντζος παρείχε ανάλογες διαβεβαιώσεις για γρήγορες αποζημιώσεις, εκτός από τους καστανοπαραγωγούς και για τους παραγωγούς αχλαδιών, η καλλιέργεια των οποίων επλήγη από το βακτηριακό κάψιμο και τον παγετό, αλλά και για την αύξηση του ποσού αποζημίωσης στους αμυγδαλοπαραγωγούς, από 70 στα 200 ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος ενημέρωσε ότι «το Υπουργείο επεξεργάζεται ήδη μέτρα άμεσης ανακούφισης των πληγέντων» και ζήτησε την αποστολή των πρώτων στοιχείων και εκτιμήσεων των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Θεσσαλίας «ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπισή τους κατά το δυνατόν συντομότερα και αποτελεσματικότερα».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6.000 ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 6.000 εκτιμήσεις, μετά από επιτόπιους ελέγχους σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του «Ιανού». Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, οι πληγέντες παραγωγοί χρειάζεται να προσκομίσουν άμεσα τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την από 10 Σεπτεμβρίου 2021 απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, προκειμένου να αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών και να αρχίσουν οι πληρωμές ολόκληρου του ποσού, στο ύψος της αυξημένης προκαταβολής του 55%, που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά.

Γ.Ρ.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια