Μπέττυ Σκούφα: Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά - Απαραίτητη η στήριξή τους

Επίκαιρη ερώτηση Σκούφα: Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά - Απαραίτητη η στήριξή τους Επίκαιρη Ερώτηση-Προς τον Υπουργ...


Επίκαιρη ερώτηση Σκούφα: Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά - Απαραίτητη η στήριξή τους

Επίκαιρη Ερώτηση-Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά. Απαραίτητη η στήριξή τους»

Πρόσφατα, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών, και συγκεκριμένα αυτή της Πιερίας, απέστειλαν σε καστανοπαραγωγούς επιστολές με σαφή, στενά, και συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια προκειμένου αυτοί να καταβάλουν το λεγόμενο “τίμημα χρήσης” για δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, εφαρμόζοντας ορθώς το γράμμα και πνεύμα της από 31.12.2020 ΚΥΑ (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/125009/3392/ 29.12.2020). Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, καθορίζει στο άρθρο 6 το τίμημα χρήσης ως ποσοστό 10% της επαληθευθείσας αξίας της Δασικής γης.


Ήδη με ηλεκτρονική επιστολή μας προς το Υπουργείο σας στις 26/1/2021, εκφράζοντας το σύνολο των καστανοπαραγωγών της Πιερίας κι ενδεχομένως ολόκληρης της χώρας, ζητούσαμε όπως το ευνοϊκότερο τίμημα χρήσης που εγκαθίδρυε η άνω αναφερθείσα ΚΥΑ, να ισχύει αναδρομικά από την 1.1.2020, ούτως ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αδικία εις βάρος μερίδας καστανοπαραγωγών. Εξ όσων ήδη γνωρίζουμε, δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε μέχρις στιγμής κάτι αντίστοιχο.

Επιβάλλεται σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η καταβολή τιμήματος χρήσης εντός πολύ στενών χρονικών περιθωρίων και μάλιστα με ποινή μέχρι και ανάκλησης του παραχωρητηρίου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανυπέρβλητων δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν για πολλοστή χρονιά οι καστανοκαλλιεργητές.

Συγκεκριμένα η καστανοκαλλιέργεια πλήττεται από μια σειρά ασθενειών, τις οποίες έχουμε πολλάκις επισημάνει προς την Κυβέρνησή σας, για παράδειγμα με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 4486/25.02.2020 Ερώτηση, 6720/21.05.2020 Ερώτηση, 92/26.10.2020 Επίκαιρη Ερώτηση, 5573/01.04.2021 Ερώτηση και 3272/07.07.2021 Αναφορά. Οι συγκεκριμένες ασθένειες επέφεραν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μείωση της καστανοπαραγωγής στην Πιερία μέχρι και 80% και ανάλογη μείωση του μοναδικού ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος των καστανοκαλλιεργητών. Η ζημιά δε, αφορά περίπου 7000 στρέματα καστανοπεριβόλων, μιλώντας μόνο για την Πιερία.

Δυστυχώς στον αντίποδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, παρά τις εύηχες εξαγγελίες ακόμη και για καταβολή de minimis, ουδόλως έχει στηρίξει μέχρις στιγμής τους καστανοπαραγωγούς.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να αναπροσαρμόσετε την προαναφερθείσα ΚΥΑ ώστε αυτή να έχει αναδρομική ισχύ;

2. Σκοπεύετε να αναστείλετε την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης, μέχρι τη θεραπεία τουλάχιστον των ασθενειών που πλήττουν το κάστανο;

Η ερωτώσα Βουλεύτρια


Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σχόλια