Συνάντηση Αγελαδοτρόφων με τον Λιβανό για την νέα ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια

Ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, αναφορικά με τη στήριξη της ζωικής παραγωγής, συζήτησαν ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής...


Ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, αναφορικά με τη στήριξη της ζωικής παραγωγής, συζήτησαν ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οποία παρευρέθηκαν και οι πρόεδροι των Συλλόγων Αγελαδοτρόφων νομού Λαρίσης Αθανάσιος Κωσταφάκας και Κόκκινης Φυλής Ζήσης Παλιαρούτας.Ο Λαρισαίος πολιτικός μετέφερε την έντονη ανησυχία που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο, από την έκδοση της νέας ΚΥΑ, σχετικά με την κατανομή των βοσκότοπων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι η νέα Απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει ως στόχο να περιορίσει την υπέρμετρη ζήτηση από το Εθνικό Απόθεμα, αλλά και να καταργήσει την τεχνική λύση που δεν ήθελε κανείς.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, πως οι παλιοί κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν καμία απολύτως μείωση στις ενισχύσεις και θα πληρωθούν με βάση τα δικαιώματά τους, ενώ στην περίπτωση των νέων κτηνοτρόφων, μόνο τα νεαρά ζώα κάτω του έτους, θα προσμετρηθούν με χαμηλότερη τιμή.

Ο κ. Κέλλας έθεσε, ακόμη, το μείζον ζήτημα της μεγάλης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, όπως και των αγροτικών εφοδίων, αλλά και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος.

Ο Υπουργός υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα ενίσχυσης του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αγελαδοτρόφων και Κόκκινης Φυλής κ. Κωσταφάκας, Παλιαρούτας ζήτησαν να υπάρξει διαχωρισμός των κτηνοτρόφων από τους αγρότες, τόσο στις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, καθώς πληρώνουν τα ίδια αλλά αποζημιώνονται λιγότερο, όσο και στη μοριοδότηση για τα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης, στα οποία οι κτηνοτρόφοι ξεκινούν με μικρότερη βαθμολογία.

Ο κ. Λιβανός απάντησε ότι στον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ εξετάζεται ο διαχωρισμός στις εισφορές φυτικής και ζωικής παραγωγής, ενώ για τα Σχέδια Βελτίωσης, τόνισε πως το θέμα θα μελετηθεί λεπτομερώς από το ΥΠΑΑΤ.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια