Συνεχής η αύξηση της τιμής του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές λόγω της έλλειψης & μεγάλης ζήτησης

Στα 0,75 ευρώ/κιλό το σύσπορο, 20% μειωμένη η παραγωγή βάμβακος -Λόγω καύσωνα στη Θεσσαλία, λέει ο Μ. Νταράουσε Συνεχή αύξηση παρουσιάζει τι...


Στα 0,75 ευρώ/κιλό το σύσπορο, 20% μειωμένη η παραγωγή βάμβακος -Λόγω καύσωνα στη Θεσσαλία, λέει ο Μ. Νταράουσε
Συνεχή αύξηση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του βαμβακιού στις διεθνείς αγορές, λόγω της έλλειψης μα και της μεγάλης ζήτησης για το προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η διεθνής τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος έφτασε στα 119,50 σεντς (αμερ. δολαρίου)/ λίμπρα, δηλαδή στα 2.28 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή του σύσπορου βρίσκεται στα 0,75 ευρώ/κιλό.

Αν προστεθούν και τα περίπου 0,02-0,03 Ευρώ/κιλό που προσφέρουν ως μπόνους οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εφόσον το προϊόν έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τότε η τιμή εκτοξεύεται στα 0,78 ευρώ/κιλό για το σύσπορο!

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και προσαύξηση που δίδεται για τη μειωμένη υγρασία (που μετράται στο εκκοκκιστήριο) του παραδοτέου προϊόντος (ανώτατο όριο 13%),0,02 ευρώ/κιλό.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα, κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, η τιμή του βαμβακιού το τελευταίο διάστημα έχει συνεχώς ανοδικές τάσεις, όμως κάθε πρόβλεψη για τη συνέχεια είναι παρακινδυνευμένη.

Το γεγονός ότι η τιμή βρίσκεται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, αναμφίβολα χαροποιεί τους παραγωγούς καθώς το καλλιεργητικό κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα έσοδά τους φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα στην αρχή της περιόδου, άρα ένα μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου κόστους θα καλυφθεί μαζί βέβαια με το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Πάντως, ο κ. Νταράουσε επισήμανε ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, παρουσιάζει μείωση της τάξης του 20%, η οποία οφείλεται στους παρατεταμένους καύσωνες του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, όπου οι θερμοκρασίες στο περιβάλλον έφτασαν έως και 44 βαθμούς Κελσίου.

«Το φυτό από τις υψηλές θερμοκρασίες συντόμευσε τον βιολογικό κύκλο του και επήλθε η πρόωρη γήρανση η οποία επηρέασε αρνητικά τα παραγωγικά, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, η πολύ μεγάλη ζέστη για πολλές ημέρες, επηρέασε δυσμενώς και τον σπόρο του βαμβακιού με επίπτωση στο τελικό βάρος του. Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί διαπιστώνουν μετά το μάζεμα από τα χωράφια, ότι το βαμβάκι είναι πιο ελαφρύ σε σχέση με παλαιότερες καλές χρονιές» εξήγησε ο γνωστός επιστήμονας προσθέτοντας ωστόσο, ότι η υψηλή τιμή του λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως οικονομικό αντιστάθμισμα.

Να αναφέρουμε ότι η απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών κυμαίνεται περίπου στα 70 κιλά/στρέμμα στην περιοχή μας.

Πάντως, στη βόρεια Ελλάδα οι βαμβακοκαλλιέργειες δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ από τους καύσωνες, καθώς εκεί οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

Ο κ. Νταράουσε ανέφερε ότι στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος φτάνουν συνεχώς δείγματα για έλεγχο και μέχρι στιγμής τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι πολύ καλά. Όμως, πρόκειται για δείγματα πρώιμου βαμβακιού που μαζεύτηκε πριν τις βροχές. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η παράδοση στα εκκοκκιστήρια και η αποστολή στο Ε.Κ.Β. μεταβροχικού βαμβακιού, το οποίο θα έχει σαφέστατα υποβαθμισμένη ποιότητα και πολλές ξένες ύλες.

«Η σύστασή μας προς τους βαμβακοκαλλιεργητές είναι πάντα το πρώιμο βαμβάκι, το οποίο ωριμάζει και μαζεύεται συνήθως (με ομαλές καιρικές συνθήκες), πριν τον Οκτώβριο που οι βροχοπτώσεις είναι συχνές. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με ακολουθούμενες σωστές γεωργικές πρακτικές, εξασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό η υψηλή ποιότητα και η χαμηλή υγρασία στο παραγόμενο βαμβάκι που αποτελούν προϋποθέσεις για μια καλή και προσοδοφόρα παραγωγή» υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε.


Του Φώτη Καραγιάννη

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια