Ελπίζουν σε δίκαιες αποζημιώσεις οι παραγωγοί σταφυλιών crimson - Καταστράφηκε το 65% της φετινής παραγωγής

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που σημειώθηκε στα επιτραπέζια σταφύλια crimson σε όλη τη Θεσσαλία, κυρίως στον Δήμο Κιλελέρ και σε χωριά τη...


Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που σημειώθηκε στα επιτραπέζια σταφύλια crimson σε όλη τη Θεσσαλία, κυρίως στον Δήμο Κιλελέρ και σε χωριά της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Ήδη οι πληγέντες παραγωγοί υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας αυτήν τη φορά δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού επιτραπέζιου σταφυλιού, με έδρα τη Χάλκη, Δημήτρη Κοκκινούλη «ένα ποσοστό 65% δεν είχε συγκομιστεί, καθώς η φετινή χρονιά ήταν όψιμη, λόγω των παγετών του Μαρτίου και του καύσωνα του Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τους εμπόρους, το σταφύλι που δεν μαζεύτηκε, δεν είναι εμπορεύσιμο και η καταστροφή που έχει σημειωθεί, είναι ολοκληρωτική. 

Γι’ αυτό ο ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με το ποσοστό ζημιάς, το οποίο είναι ολοφάνερα μεγάλο, αλλά με τον καθορισμό της ποσότητας πού βρίσκεται κατεστραμμένο στα δέντρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί crimson φέτος, είχαν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, όχι μόνο λόγω των αγροεφοδίων και των λιπασμάτων, αλλά και των αυξημένων τιμών ρεύματος, αφού πότιζαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ακόμη, πλήρωσαν ακριβά τα εργατικά χέρια, λόγω της έλλειψης εργατών γης. 

Τέλος, οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού του νομού δεν αποζημιώθηκαν μέσω de minimis για τις περσινές ζημιές που υπέστησαν από τον «Ιανό», όπως συνέβη με άλλους συναδέλφους τους στην Ημαθία.

Σχετικά με το ποσό αποζημίωσης για τη φετινή σοδειά, ο κ. Κοκκινούλης εκτιμά ότι και εδώ υπάρχει μία αδικία εις βάρος τους, αφού ο μέσος όρος αποζημιωθείσας τιμής του ΕΛΓΑ προκύπτει από τη μέση τιμή των crimson και την ποικιλία «μοσχάτο», η οποία είναι χαμηλότερη (90 λεπτά τα crimson, 50 λεπτά το μοσχάτο). 

«Το θετικό είναι ότι θα υπάρξουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, οπότε θα υπάρξουν και δίκαιες εκτιμήσεις» καταλήγει ο Δημ. Κοκκινούλης.

Γ. Ρούστας


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια