Πλημμύρες σε καλλιέργειες & κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε Ηλεία & Αρκαδία (VIDEO - ΦΩΤΟ)

  Οριακή είναι η κατάσταση και σε αρκετές περιοχές της Ηλείας κυρίως σε χωριά των Δήμων Ήλιδας και Πηνειού, όπου σημειώνονται καταστροφές ...


 

Οριακή είναι η κατάσταση και σε αρκετές περιοχές της Ηλείας κυρίως σε χωριά των Δήμων Ήλιδας και Πηνειού, όπου σημειώνονται καταστροφές σε πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Όπως τονίζεται από παραγωγούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε σε μια μεγάλη έκταση δεξιά και αριστερά του αποστραγγιστικού αγωγού του Γαστούνης - Παλαιοχωρίου στο Δήμο Πηνειού, σε ήκος άνω των 500 μέτρων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αγροτών της περιοχής, από το μη καθαρισμό του συγκεκριμένου καναλιού, για το οποίο έχει ευθύνη ο τοπικός ΤΟΕΒ, πλημμύρισαν πολύ μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, καταστράφηκαν θερμοκήπια, χτυπήθηκαν στάβλοι αιγοπροβάτων και αποθήκες με ζωοτροφές (όπου φυλασσόταν σανός), καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι, ενώ χτυπήθηκαν ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή.

Το νερό σε πολλά σημεία έχει περάσει πάνω από τα αποστραγγιστικά κανάλια του Πηνειού, φτάνοντας σε μεγάλο ύψος δεξιά και αριστερά τους (έως και 1 μέτρο σε ορισμένα σημεία), προκαλώντας ζημιές που, όπως τονίζεται από τους αγρότες, δεν είχαν συμβεί ούτε στο περσινό πέρασμα του «Ιανού». Καταγγέλλουν ότι από τότε έως και σήμερα δεν έγιναν τα αναγκαία έργα καθαρισμού των καναλιών, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο έντονες.

Τα προβλήματα άρχισαν να καταγράφονται σήμερα το πρωί και ξεκίνησαν από χθες το βράδυ, μετά τις συνεχείς βροχές.

Επίσης, πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ήλιδας, κυρίως στα χωριά Ροβιάτα, Σαβάλια, Αμπελόκαμπος και στην Κουρούτα. Αφορούν καλλιέργειες και μεμονωμένα σπίτια μέσα σε αυτές τις περιοχές, από τη συσσώρευση νερού που δημιουργείται σε σημεία της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, με ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς την απαραίτητη διέξοδο προς τους χειμάρρους και τη θάλασσα.

Όπως επισημάνθηκε και εδώ υπάρχουν ζητήματα με τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών καναλιών ΤΟΕΒ που δεν έγινε ή δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα να οξύνεται η κατάσταση.

Χρειάστηκε επίσης, η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό αγρότη απ’ το αυτοκίνητό του νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Συνολικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας έχει δεχθεί από την Πέμπτη προς Παρασκευή 29 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Από τις ζημιές σε καλλιέργειες σε δήμους της Ηλείας 
Από τις ζημιές σε καλλιέργειες σε δήμους της Ηλείας

Στην Γορτυνία

«Τώρα μέτρα - έργα και όχι λόγια», αναφέρει σε υπόμνημά της η Επιτροπή Αγώνα πυρόπληκτων Γορτυνίας, διεκδικώντας στήριξη των πληγέντων και αντιπλημμυρική προστασία. Σε υπόμνημά της προς τον δήμο Γορτυνίας η Επιτροπή Αγώνα, μεταξύ άλλων, ζητά,

  • «να πάρει απόφαση και να στηρίξει τα αιτήματα των πυρόπληκτων.

  • να απαλλάξει τους πληγέντες αγρότες κτηνοτρόφους και επαγγελματίες από τα δημοτικά τέλη.

  • να συγκροτήσει συνεργεία που θα βοηθήσουν με επιτόπια παρουσία στις πληγείσες κοινότητες τους κατοίκους να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ώστε να μην επιβαρυνθούν πληρώνοντας ιδιώτες.

  • να προχωρήσει άμεσα σε καθαρισμό και συντήρηση των αγροτικών δρόμων».

  • να δημιουργήσει κέντρα διανομής ζωοτροφών στις πληγείσες κοινότητες».

     

    πηγή: 902.gr

Σχόλια