Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε 200.000 αγρότες- Όλη η διαδικασία

Τουλάχιστον 200.000 αγρότες θα ωφεληθούν από την παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαί...


Τουλάχιστον 200.000 αγρότες θα ωφεληθούν από την παρέμβαση της κυβέρνησης που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου στους νέους αγρότες, αλλά και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς. 
Μιλώντας χθες στο naftemporiki.gr, εκπρόσωποι των παραγωγών σημείωσαν πως αν και καλοδεχούμενη επί της αρχής η είδηση, ο «κόφτης»στους δικαιούχους σηματοδοτεί χαμηλή ανταποδοτικότητα για το μέτρο. Πρόκειται για μια μικρή ανάσα για λίγους , όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Αφορά 200.000 αγρότες

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από νέους αγρότες και αγρότες - μέλη συνεργατικών σχημάτων, δρομολογείται εξαιτίας των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, το 2022, θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που αναλώνεται από τα συγκεκριμένα πρόσωπα για αγροτική χρήση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας, το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 200.00 αγρότες, είπε ο κ.Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Εξηγώντας πώς θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή, σημείωσε ότι θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι – για παράδειγμα – το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου.

Σχόλια