Αγροτικό ρεύμα: Επιδότηση με 39 ευρώ το μήνα στις πομόνες αγροτών (γεωτρήσεις-πηγάδια) για κατανάλωση έως 300 Kw

...Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζεται για νέα παράταση στο αγροτικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου... Οι καταναλω......Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζεται για νέα παράταση στο αγροτικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου...

Οι καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης θα είναι δικαιούχοι της επιδότησης που εξήγγειλε προ ολίγων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία επιδοτείται η κατανάλωση ρεύματος με όριο τις 300 κιλοβατώρες το μήνα.

Στην εν λόγω ρύθμιση έκανε αναφορά με γραπτή απάντηση στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ο οποίος συγκεκριμένα δήλωσε πως επίκειται Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα αποσαφηνίσει το καθεστώς επιδότησης των αγροτικών τιμολογίων.

Αναλυτικά τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

- Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.

- Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

- Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζεται για νέα παράταση στο αγροτικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έπειτα από τις έντονες πιέσεις αγροτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων σχολίασαν ότι η παράταση που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το παράθυρο υποβολής δηλώσεων να έχουν λήξει από τα τέλη Οκτωβρίου, συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία η υπηρεσία του ΟΣΔΕ ήταν κλειστή και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν.


πηγή:agronews.gr

Σχόλια