Αγριεύει η κόντρα μεταξύ ΥπAAT και των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης

Αγριεύει η κόντρα μεταξύ Υπουργείου και αγροτοκτηνοτρόφων-μΣτα ύψη η κόντρα αγροτών και κτηνοτρόφων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σκλη...


Αγριεύει η κόντρα μεταξύ Υπουργείου και αγροτοκτηνοτρόφων-μΣτα ύψη η κόντρα αγροτών και κτηνοτρόφων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ούτε και χθες δόθηκε κάποια λύση στα πολλά και γενικευμένα προβλήματα του κλάδου.

Η κόντρα βέβαια πλέον είναι «προσωποποιημένη» προς τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε προσκαλέσει στο γραφείο του εκπροσώπους της Κρήτης χθες, δεν παρέστη καν στη συνεδρίαση. Το γεγονός ασφαλώς και σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι για μία ακόμα φορά μίλησαν με τον υφυπουργό (σημειώνεται αρμόδιο για θέματα αλιευτικής πολιτικής) Σίμο Κεδίκογλου. Ο υφυπουργός άκουσε τις απόψεις αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και τις προτάσεις των τεχνοκρατών αναφορικά με το θέμα των επιδοτήσεων.

Σε γενικές γραμμές, αγρότες και κτηνοτρόφοι, υποστήριξαν, όπως άλλωστε έχει επισημάνει η «Π», η διασταύρωση των αγροτεμαχίων να πραγματοποιείται με βάση τον ΑΦΜ του κάθε παραγωγού και όχι με βάση το ΑΤΑΚ του κάθε αγροτεμαχίου. Όπως ανέφεραν αγρότες, κτηνοτρόφοι και τεχνοκράτες, εκτιμάται ότι πολλά λάθη θα μπορέσουν να διορθωθούν άμεσα, εφόσον υλοποιηθεί αυτή και μόνο η αλλαγή.

Σε σχέση επίσης με τις διαφορές στα στρέμματα, και όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΕΑΕ και Ε9, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο παραγωγός να μην τίθεται εκτός επιδοτήσεων, αλλά να λαμβάνει ενισχύσεις για το μικρότερο σύνολο στρεμμάτων που έχει δηλώσει.

Ο υφυπουργός κατανόησε πως οι προτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων κινούνται σε μια λογική βάση και στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, ωστόσο διευκρίνισε πως αποκλειστικός αρμόδιος για την τελική απόφαση είναι ο υπουργός.

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πάντως έφυγαν απογοητευμένοι από τη συζήτηση και δυσαρεστημένοι για τη στάση του υπουργού, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση, στην οποία και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως θέλησε να δώσει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω από αυτή που πραγματικά επικράτησε στη σύσκεψη, δηλώνοντας πως ο διάλογος συνεχίζεται. «Συνεχίσθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο διάλογος που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ του Υπουργείου και παραγωγών για την εφαρμογή των νέων αποφάσεων για τον τρόπο καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων» αναφερεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου, όπου και προστίθεται:

«Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι αγροτών, τεχνικοί σύμβουλοι από τα ΚΥΔ των τεσσάρων νομών της Κρήτης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτος. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, είπε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθούν λύσεις. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η ΓΓ του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελάς.

πηγή:patris.gr

Σχόλια