Οι μισοί αγρότες της Κέρκυρας δεν πήραν επιδότηση ελαιολάδου

Οι μισοί από τους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας δεν έλαβαν την προκαταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου που πληρώνεται τον μήνα Νοέμβριο εξα...


Οι μισοί από τους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας δεν έλαβαν την προκαταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου που πληρώνεται τον μήνα Νοέμβριο εξαιτίας είτε τυπικών προβλημάτων είτε του γνωστού προβλήματος με τον δορυφόρο. 

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ η πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμένων Αγροτών Χριστίνα Λούβρου εξήγησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης δεν πήραν επιδότηση οι μισοί από τους περίπου 10.000 παραγωγούς, που έχουν υποβάλλει αίτημα επιδότησης.

Συγκεκριμένα: Φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να διασταυρώσει τα δηλωμένα καλλιεργημένα στρέμματα της αίτησης επιδότησης, με τα αντίστοιχα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης στο Ε9. Όταν εντόπισαν διαφορά μεταξύ αίτησης επιδότησης και Ε9 ακύρωσαν ολόκληρη την επιδότηση και όχι μόνο τη διαφορά των στρεμμάτων.

Επίσης μεγάλα προβλήματα εντοπίστηκαν και με τον αριθμό «ΑΤΑΚ», δηλαδή τον χαρακτηριστικό αριθμό κάθε ακινήτου στη φορολογική δήλωση.

Τα προβλήματα αυτά θα ήταν μικρότερα, τονίζει η κα Λούβρου, αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε προειδοποιήσει τους παραγωγούς εκ των προτέρων. Αντίθετα σήμερα καλούνται οι παραγωγοί να μπουν στη διαδικασία των ενστάσεων και να διορθώσουν τα λάθη τους ώστε να συμφωνούν οι φορολογικές δηλώσεις με τις αιτήσεις επιδότησης.

Τέλος ένας ακόμα λόγος είναι η γνωστή πλέον τηλεπισκόπηση, ο έλεγχος δηλαδή που γίνεται κάθε χρόνο μέσω δορυφόρου, ο οποίος «βλέπει» ως δάσος τον κερκυραϊκό ελαιώνα. Φέτος ο δορυφόρος «βλέπει» ως μη καλλιεργημένες μεγάλες εκτάσεις αν δεν έχουν κοπεί τα χόρτα και τα βάτα. Με αυτή τη μέθοδο μειώνεται η επιδότηση.

ΓΚΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά και Πέτρο Τζαβέλλα. 

Ο βουλευτής ενημερώνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων με ενστάσεις που υποβάλλουν οι παραγωγοί μέσω των Ενώσεων Αγροτών στις οποίες ανήκουν. 

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τον Ιανουάριο αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρακαλεί να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να διορθωθούν οι τυχόν αδικίες και να λάβουν την επιδότηση τους οι παραγωγοί. Επίσης είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να διορθωθούν και οι χαρακτηρισμοί «μη καλλιεργημένα» κτήματα, πάλι μέσω ενστάσεων.

ΠΗΓΉ:ertnews.gr


Σχόλια