Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Επιδοτήσεις σε όσους παράγουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα»

Τις αλλαγές που προτείνουν στο ισχύον καθεστώς τόσο στις βιολογικές λαϊκές αγορές όσο και στην εφαρμογή των προγραμμάτων της βιολογικής γεωρ...


Τις αλλαγές που προτείνουν στο ισχύον καθεστώς τόσο στις βιολογικές λαϊκές αγορές όσο και στην εφαρμογή των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας που προκηρύσσονται, έθεσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας κ. Σάκης Μηνάς σε συνάντησή τους.Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών, με το ισχύον νομικό πλαίσιο οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων δύνανται να συστήσουν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα ανά Περιφερειακή Ενότητα, αρμόδιο για τη λειτουργία και την προώθηση των βιολογικών λαϊκών αγορών, όπου πωλούν τα προϊόντα τους. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπογραφή καταστατικού, για τον υπό ίδρυση φορέα, από τουλάχιστον είκοσι (20) παραγωγούς ή αγροτικούς συνεταιρισμούς βιολογικών προϊόντων. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μπορεί να επιτευχθεί ο απαιτούμενος αριθμός των παραγωγών ή συνεταιρισμών που επιθυμούν να πωλούν προϊόντα στις βιολογικές λαϊκές αγορές.

 Στους γειτονικούς νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και συνεπώς τίθεται εμφανώς ζήτημα για το μέλλον των βιολογικών λαϊκών αγορών σε αυτές τις περιοχές. 

Γι’ αυτό και ο κ. Μηνάς ζήτησε την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης αυτοδιαχειριζόμενου φορέα ανά Περιφέρεια, δεδομένου ότι ισχύει κάτι τέτοιο για την περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των βιολογικών προϊόντων από την πολιτεία. Όπως επισήμανε θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις με τις οποίες επιδοτούνται οι συμμετέχοντες στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας. 

Όπως εξήγησε, με τη μοριοδότηση που ίσχυε στα προγράμματα που προκηρύσσονταν μέχρι σήμερα, καθίστανται δικαιούχοι της ενίσχυσης όσοι διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, αλλά τελικά δεν διαθέτουν προς πώληση στην αγορά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, αφού μπορούν να τα διαθέσουν και ως συμβατικά. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές, που συνήθως διαθέτουν μικρές εκτάσεις καλλιεργειών, παράγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα καθημερινής διατροφής και ενδιαφέρονται να τα πουλήσουν σε αντίστοιχες λαϊκές αγορές, να κρίνονται ως μη δικαιούχοι και να στερούνται ενισχύσεων που θα μπορούσαν να αποβούν πολύ χρήσιμες στην ανταγωνιστικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους. 

Συνεπώς, ζήτησε να υπάρξουν οι κατάλληλες αλλαγές ώστε σε επόμενες προκηρύξεις, να μπορούν να συμμετάσχουν με αξιώσεις και να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων μέσω των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές, όσοι δηλαδή διαθέτουν προς πώληση πιστοποιημένο βιολογικό αγροτικό προϊόν.


ΠΗΓΗ: eleftheria.gr

Σχόλια