Λόγια του αέρα για ταμείο μικροπιστώσεων αγροτών

Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης στον αγροτικό χώρο, με σχεδόν ανύπαρκτη και πάντως δυσχερή πρόσβαση σε πιστώσεις για υλοποίηση επενδύσεων ...


Το σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης στον αγροτικό χώρο, με σχεδόν ανύπαρκτη και πάντως δυσχερή πρόσβαση σε πιστώσεις για υλοποίηση επενδύσεων και για κεφάλαια κίνησης, ανακαλύπτει τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ κοντεύουν δύο χρόνια πανδημίας και με την έκρηξη του κόστους παραγωγής έχει προκληθεί ασφυξία στον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός ανακοίνωσε μόλις χθες ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου ταμείου παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα, χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Μιλώντας στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία των DG-Agri και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση του νέου ταμείου, “καθώς οι τράπεζες δεν έχουν προωθήσει, όπως θα όφειλαν, τη χρηματοδότηση επενδύσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 480 εκατ. ευρώ”, που λειτουργεί τους τελευταίους εννέα μήνες -χωρίς εντυπωσιακές επιδόσεις.

Θυμίζουμε ότι η παροχή των σχετικών δανείων για τους αγρότες με το μέσο αυτό είχε εξαγγελθεί για τον Ιανουάριο 2020, αλλά εν τέλει ξεκίνησε σχεδόν ένα χρόνο μετά...

Πάντως τα εργαλεία υπήρχαν: Τον Ιούνιο 2019 είχε δημιουργηθεί για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρισκόταν σε αδράνεια για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ενώ με τον Ν. 4608/2019 τον Απρίλιο του 2019 τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός νόμος της ΕΤΕΑΝ και μετεξελίχθηκε σε Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πρόβλημα χρηματοδότησης

Ο ίδιος... ανακάλυψε ότι το χρηματοδοτικό κενό για τις χρηματοδοτικές ανάγκες στον αγροτικό τομέα μπορεί να φτάσει έως 14 δισ. ευρώ, όταν πριν από 16 μήνες (τον Ιούνιο 2020) η ΕΤΕπ σε σχετική έκθεσή της εκτιμούσε ότι αυτό κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 14,3 δισ. ευρώ, και μάλιστα για τα χρόνια προ πανδημίας.

Αυτό προέκυπτε αφενός από την απόρριψη εκ μέρους των τραπεζών περίπου των μισών αιτημάτων για δάνεια από τον αγροτικό τομέα, αφετέρου από τη στάση των ίδιων των αγροτών, καθώς πάνω από 50% δεν αιτούνται δανειοδότησης, λόγω του φόβου της απόρριψης από τις τράπεζες.

Αναγνώρισε δε ότι μεγάλος αριθμός κυρίως γεωργών αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων αδυνατεί να παρέχει μέχρι και μειωμένες εξασφαλίσεις ακόμη και για πολύ μικρά δάνεια.

Ταμείο παροχής δανείων

Όπως ανακοινώθηκε, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης (EURI) συστήνεται ένα νέο ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τράπεζες και πάροχοι μικροπιστώσεων.

Ειδικότερα, κατά τον υπουργό, επιδιώκεται ανάπτυξη δανειακών προϊόντων έως 25.000 ευρώ, που θα παρέχονται με ελάχιστες ή καθόλου εξασφαλίσεις, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα έτη αποπληρωμής και με δυνατότητα τεχνικής στήριξης. Πάντως, δεν ανακοινώθηκε ο χρόνος ίδρυσης και λειτουργίας του νέου αυτού ταμείου.


Πηγή: avgi.gr

Σχόλια