Ν.Κεραμέως : Στο Νομοσχέδιο για τα νέα προγράμματα Σπουδών η Ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών στα ΑΕΙ με Τεχνολογική Κατεύθυνση

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ:Τι είπε η Ν. Κεραμέως στο esos για το χρονοδιάγραμμα κατάθεσής του στη Βουλή."Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ανα...Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ:Τι είπε η Ν. Κεραμέως στο esos για το χρονοδιάγραμμα κατάθεσής του στη Βουλή."Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε αναλυτικές συζητήσεις και με τους Πρυτάνεις και με τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης"
Απέφυγε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε προτίθεται να φέρει στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο ήδη το επιτελείο της προετοιμάζει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

  • esos: Στις 18 Δεκεμβρίου έχουμε τη Σύνοδο Πρυτάνεων. θα παρουσιάσετε εκεί κάποια βασικά σημεία του νέου νόμου πλαισίου; Έχετε στο μυαλό σας κάποιο χρονοδιάγραμμα για να καταλήξει στη Βουλή το νομοσχέδιο;

Ν. Κεραμέως: Το επόμενο νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας θα αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον εκσυγχρονισμό ου ΔΟΑΤΑΠ. Αυτές είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες σε νομοθετικό επίπεδο. Άρα , το επόμενο διάστημα θα ασχοληθούμε με αυτό το νομοσχέδιο. Δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω , τώρα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε αναλυτικές συζητήσεις και με τους Πρυτάνεις και με τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=SH6tmhV42O4

Σύμφωνα με πληροφορίες το "οικοδόμημα" του νέου νόμου πλαισίου, τα βασικά σημεία του ο οποίου θα παρουσιάσει η υπουργός στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 18 Δεκεμβρίου, πατάει στα “θεμέλια” του “Νομπελίστα” Σύμβουλου του Κ. Μητσοτάκη Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Πάντως στους κύκλους των πανεπιστημιακών δασκάλων υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να κρατά “κλειστά τα χαρτιά” ως προς το περιεχόμενο του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, ενώ το Σχέδιο του Χριστόφορου Πισσαρίδη, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,το οποίο θα κληθεί η υπουργός Παιδείας να υιοθετήσει, μεταξύ άλλων εισηγείται:

Συμβούλια Ιδρυμάτων: Eπαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων:
με αυξημένη συμμετοχή εξωτερικών μελών, και
με ισχυρές και αποφασιστικές αρμοδιότητες στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην επιλογή εκτελεστικής διοίκησης των πανεπιστημίων (πρυτάνεις, κοσμήτορες), μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αναμόρφωση του συνολικού χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, και να συμβάλλουν στην βελτίωση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, αλλά και με τις διεθνείς εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Aνασχεδιασμός ολόκληρου του ακαδημαϊκού χάρτη: Θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα ανασχεδιασμός ολόκληρου του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των προγραμμάτων σπουδών, με ενίσχυση κατευθύνσεων και ειδικοτήτων σε γνωστικά αντικείμενα όπου αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια και σταδιακό περιορισμό ειδικοτήτων, όπου αναμένεται ή ήδη παρατηρείται υπερβάλλουσα προσφορά αποφοίτων.

Οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα: Αυτό μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί, εφόσον ενισχυθεί η οργανωτική ευελιξία των ιδρυμάτων και η κύρια οργανωτική ακαδημαϊκή μονάδα είναι η Σχολή (που καλύπτει ευρύτερο φάσμα συγγενών γνωστικών αντικειμένων) αντί του – συχνά υπερεξειδικευμένου – Τμήματος. Η οργάνωση των πανεπιστημίων με βάση τις Σχολές, στις οποίες θα πρέπει να εισάγονται οι φοιτητές, θα συμβάλλει επιπλέον στην παροχή της δυνατότητας εξατομίκευσης της μάθησης από αυτούς, με επέκταση των επιλογών τους και της δυνατότητας οριζόντιας κινητικότητας μεταξύ προγραμμάτων. Αυτές οι αλλαγές μπορούν, επιπλέον, να συνδυαστούν με το άνοιγμα των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Κέντρα Αριστείας: Η θεσμοθέτηση και ενίσχυση Κέντρων Αριστείας στην ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη καλών πρακτικών φοιτητοκεντρικής μάθησης και στην ενίσχυση των κινήτρων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην ίδια κατεύθυνση, η στήριξη της λειτουργίας Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας στα πανεπιστήμια, με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές, μπορεί να συμβάλλει στην απαραίτητη αλλαγή υποδείγματος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην πανεπιστημιακή διδασκαλία.

Βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών: Απαραίτητη προϋπόθεση για τον σκοπό αυτό αποτελεί, οπωσδήποτε, η βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων-φοιτητών, ανά μάθημα και συνολικά στα πανεπιστήμια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών και των προσφερόμενων μαθημάτων, αλλά και με εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών από τους φοιτητές.

Ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών μέσα στα ΑΕΙ

Επίσης ο νέος νόμος πλαίσιο θα περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, μέσα στα Πανεπιστήμια από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.


Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:
  • Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων) και η διάρκεια σπουδών θα είναι τετραετής.
  • Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.
  • Για παράδειγμα:
  • θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.

Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης” από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Τα τετραετή τμήματα θα έχουν τεχνολογική κατεύθυνση και η εγγραφή-εισαγωγή των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα γίνεται με συγκεκριμένα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη μετατροπή λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.


πηγή:esos.gr

Σχόλια