Ηράκλειο: Κατάληψη διαρκείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τους αγροτοκτηνοτρόφους

Σε επ’ αόριστον κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο προχώρησαν αργά το μεσημέρι της Τρίτης 16 Νοεμβρίου, αγροτοκτηνοτρόφοι από του...


Σε επ’ αόριστον κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Ηράκλειο προχώρησαν αργά το μεσημέρι της Τρίτης 16 Νοεμβρίου, αγροτοκτηνοτρόφοι από τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, στο πλαίσιο παγκρήτιας διαμαρτυρίας για το “κούρεμα” της ενιαίας ενίσχυσης. Προειδοποιούν δε με περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει εξαιτίας της ΚΥΑ και των ΑΤΑΚ.


Στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη το βράδυ της Κυριακής από την παγκρήτια συντονιστική επιτροπή αγροτών κατά τη διάρκεια σύσκεψης με βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και άλλους τοπικούς φορείς, οι αγροτοκτηνοτρόφοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 11 το πρωί έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, όπου έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιάννης Κουράκης, μεταφέροντας τη στήριξη των δημάρχων του νησιού στους διαμαρτυρόμενους. Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία με πρώτο σταθμό την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.


Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, με την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και το θέμα των δασικών χαρτών, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με τις οποίες η κατάρτιση των δασικών χαρτών δεν θα επηρέαζε τις αγροτικές επιδοτήσεις.


Στη συνέχεια η μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ελευθερίας, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης. Η αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνάντησε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους.


Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι είναι στο πλευρό των αγροτών, όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι δεν είναι επιτρεπτό να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα και αποφάσεις δύο μέρες πριν από την καταβολή των επιδοτήσεων και να στοχοποιείται μια ολόκληρη περιφέρεια, όπως η Κρήτη.

Σημείωσε ακόμη πως αν υπάρχουν κάποιοι που παίρνουν παράνομα επιδοτήσεις, αυτοί να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες, όχι όμως με οριζόντια μέτρα.


Με την αναχώρησή τους από την Περιφέρεια Κρήτης, οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατέληξαν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία κατέλαβαν, αφού προηγουμένως συνάντησαν τον διευθυντή.


Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά. Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, εκτός από την επίλυση των προβλημάτων στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ζητούν λύσεις και στα θέματα των δασικών χαρτών και του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια