Λιγότερες οι φωτιές φέτος σε αγροτικές εκτάσεις στην Θεσσαλία - Αυξήθηκαν όμως στα δάση....

Λιγότερες καλαμιές, περισσότερες δασικές εκτάσεις Λιγότερες, σύμφωνα με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στη Θεσσαλία,ήταν οι φωτιές ...


Λιγότερες καλαμιές, περισσότερες δασικές εκτάσεις
Λιγότερες, σύμφωνα με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στη Θεσσαλία,ήταν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν φέτος σε αγροτικές εκτάσεις (σιτοκαλαμιές κ.λπ.) σε σύγκριση με πέρυσι, αντιθέτως αυξήθηκαν οι φωτιές σε δάση.

Φέτος, επίσης, παρά τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών σε καλαμιές, ο αριθμός των στρεμμάτων που κάηκαν παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο η φωτιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων συνέβαλε στην αύξηση των στρεμμάτων δασικής έκτασης.

«Είχαμε ένα ξερό καλοκαίρι» διευκρινίζει στην «Ε» ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, αρχιπύραρχος Ευαγγ. Φαλάρας, σημειώνοντας ότι «από τα στοιχεία για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών φαίνεται να προκύπτει πως οι αγρότες δείχνουν να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και στην τήρηση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Σε ό,τι αφορά τώρα στις δασικές εκτάσεις, εκεί υπήρξε μια σχετική αύξηση των πυρκαγιών, όπως και γενικότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Αναλυτικότερα με την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου, στον απολογισμό της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας σημειώνεται πως «από 01-01-2021 έως και τέλος της αντιπυρικής περιόδου σημειώθηκαν σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις 1.381 πυρκαγιές, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 13%, δεδομένου ότι για την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι είχαν σημειωθεί 1.224 πυρκαγιές.

Ως προς το σύνολο των καιόμενων στρεμμάτων φέτος κάηκαν 13.893 στρέμματα, ενώ την περσινή χρονιά 13.460, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 1% και σε 10 στρέμματα ανά φωτιά, ενώ πέρυσι η αναλογία αυτή ήταν 11 στρέμματα ανά φωτιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, φέτος, παρά τη μείωση των καιόμενων στρεμμάτων ανά εκδήλωση πυρκαγιάς, παρατηρήθηκε πως το 67% των καιόμενων εκτάσεων αφορούσαν δάση ή δασικές εκτάσεις της Περιφέρειάς μας, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό άγγιζε μόλις το 28%.

Στον αντίποδα οι φωτιές που σχετίζονταν με πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών φέτος για πρώτη φορά ήταν μόλις στο 17% των εκδηλωθέντων πυρκαγιών, ενώ για την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι οι φωτιές αυτές αποτελούσαν το 72% των περιστατικών πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επισημαίνεται δε, πως φέτος βεβαιώθηκαν 62 παραβάσεις απαγόρευσης πυρκαγιάς. Τη φετινή χρονιά σημειώθηκε μία δασική φωτιά που κατέκαψε περισσότερα από 5.000 στρέμματα, ενώ σημειώθηκαν και 16 πυρκαγιές που έκαψαν εκτάσεις μεγαλύτερες των 200 στρεμμάτων, το 99% όμως των πυρκαγιών περιορίστηκαν σε έκταση κάτω των 50 στρεμμάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν δυναμικά και με επιτυχία στην εκδήλωση των προαναφερθέντων πυρκαγιών».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «η καύση, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, επιτρέπεται εφόσον γίνεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1923/13.5. 2021), ενώ η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΠΥΔ Θεσσαλίας.


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια