Γ. Λαμπρούλης(ΚΚΕ): Αδικίες με τις αποζημιώσεις για τους παγετούς του Απριλίου

Οι αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τους παγετούς του Απριλίου είναι το θέμα επίκαιρης ερώτησης, που κ...


Οι αποζημιώσεις των αγροτών του Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τους παγετούς του Απριλίου είναι το θέμα επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: 

«Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες του Δήμου Τυρνάβου, αφού διαπιστώνουν πως 7 μήνες μετά τους παγετούς του Απριλίου, που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως αμπελώνες, επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, υπάρχουν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων.


Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες αγρότες πήραν είτε εξευτελιστικές αποζημιώσεις είτε και μηδενικές, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για προκαταβολές στο 40% μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν από τον ΕΛΓΑ πως οι υπερπρώιμες ποικιλίες (“bigbang”, “earlymaycrest”, “karioka”) της περιοχής, οι οποίες ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες από τους αγρότες, πετιούνται απ’ έξω και θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα, χαρακτηριστικά τα νεκταρίνια “bigbang”, τα οποία πρέπει να πληρωθούν ως αποζημίωση με 0,68 λεπτά το κιλό, θα αποζημιωθούν με 0,42 και τα ροδάκινα ποικιλίας “ούφο - καριόκα”, τα οποία θα αποζημιώνονταν με 0,68, θα αποζημιωθούν με 0,32 λεπτά. Έτσι, για ακόμα μία φορά, εκατοντάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, βλέπουν να μένουν χωρίς εισόδημα που θα τους επιτρέπει να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: 

Για να διορθωθούν οι αδικίες στις αποζημιώσεις και να καταβληθεί άμεσα η προκαταβολή του 40%, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση τον Ιούνιο. 
Για να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών. 
Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
 Για να εξασφαλιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο σε όλους τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα στο 50%».

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια