Οι δασµοί στις εξαγωγές αζωτούχων & σύνθετων λιπασμάτων της Ρωσίας αυξάνουν τις τιμές τους στην Ευρώπη

Εξαμηνιαίες δασµολογικές ποσοστώσεις στις εξαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων και σύνθετων λιπασμάτων που έχουν περιεκτικότητα σε άζωτο θα επιβάλε...


Εξαμηνιαίες δασµολογικές ποσοστώσεις στις εξαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων και σύνθετων λιπασμάτων που έχουν περιεκτικότητα σε άζωτο θα επιβάλει η Ρωσία, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Η απόφαση περιορισμού των εξαγωγών αποσκοπεί στο να τεθεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στις εγχώριες τιμές των τροφίμων εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Μόσχα έχει επιχειρήσει να συγκρατήσει εντός των συνόρων τον υψηλό πληθωρισμό των τροφίμων, επιβάλλοντας φόρους στις εξαγωγές σιτηρών το 2021. Όμως, η πρόσφατη άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου εντείνει τις ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές για τα αζωτούχα λιπάσματα, που χρειάζονται φυσικό αέριο για την παραγωγή τους, θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος των τροφίμων για τους Ρώσους.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων και σύνθετων λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο για να αποτρέψει ελλείψεις στην εγχώρια αγορά και την επακόλουθη αύξηση των τιμών των τροφίμων», ανέφερε ο Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

Η ποσόστωση για τις εξαγωγές αζωτούχων λιπασμάτων θα καθοριστεί σε 5,9 εκατομμύρια τόνους και για σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν άζωτο σε 5,35 εκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022.


«Μαζί με την προηγούμενη συμφωνία των παραγωγών να καθορίσουν τις τιμές για την εγχώρια αγορά μέχρι το τέλος του 2021, αυτό το μέτρο αναμένεται να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της προσφοράς για τους Ρώσους αγρότες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι αγρότες στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα σιταριού στον κόσμο, καλλιεργούν χειμερινά σιτηρά για τη σοδειά του επόμενου έτους, κάνοντας λιγότερη χρήση λιπασμάτων σε ορισμένες περιοχές λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων τιμών για τα θρεπτικά συστατικά, δήλωσαν αναλυτές την περασμένη εβδομάδα. Οι ποσοστώσεις θα πρέπει να βελτιώσουν σε κάποιον βαθμό την κατάσταση ενόψει της εαρινής σποράς σιτηρών.


πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια