«Πετάει» το ακτινίδιο Πυργετού - Αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις και το μερίδιο αγοράς

Αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις και το μερίδιο αγοράς - Σε ικανοποιητικά επίπεδα η παραγωγή και οι τιμές Του Γ. Ρούστα Σε φάση ολοκλήρωσης της ...


Αυξάνονται οι νέες φυτεύσεις και το μερίδιο αγοράς - Σε ικανοποιητικά επίπεδα η παραγωγή και οι τιμές

Του Γ. Ρούστα

Σε φάση ολοκλήρωσης της συγκομιδής βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίου στην περιοχή «Δέλτα» Τεμπών, με τα χαμόγελα να κυριαρχούν, για πολλούς λόγους, στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού. 

Η φετινή παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, καθώς αναμένεται αύξηση των ποσοτήτων, ενώ και η ποιότητα είναι η επιθυμητή. 

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα της αγοράς για το ακτινίδιο είναι ενθαρρυντικά, αφού υπάρχει αυξημένη καταναλωτική ζήτηση (και λόγω κορονοϊού, μιας και το ακτινίδιο θεωρείται ασπίδα κατά των ιώσεων), με αποτέλεσμα οι προσδοκίες των παραγωγών για υψηλές τιμές, σε σχέση με πέρυσι, να είναι βάσιμες. 


Την ευνοϊκή αυτή συγκυρία για την καλλιέργεια καλείται να εκμεταλλευτεί ο δραστήριος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού, ο οποίος με τις επενδύσεις του σε εξοπλισμό και τη φερεγγυότητα και συνέπεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια στην αγορά, έχει καταφέρει να διευρύνει την γκάμα των συνεργατών του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θανάση Ευθυμίου (φωτ.) «η φετινή σοδειά εξελίσσεται θετικά. Η κλιματική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ακτινίδιο, όσο τ’ άλλα προϊόντα. Έτσι, από τους περσινούς 500 τόνους, φέτος ευελπιστούμε να φτάσουμε τους 2.500-3.000 τόνους, σαν περιοχή Τεμπών. Αν δεν είχαμε και τον παγετό της άνοιξης και τον παρατεταμένο καύσωνα του Αυγούστου, τότε θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερο τονάζ. Η εμπειρία των παραγωγών στις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, το μεράκι και το κλίμα της περιοχής, έχουν συντελέσει στην εξασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, καθώς τα 6 + brix θεωρούνται δεδομένα, ενώ κάποιοι κυνηγούν και τα 7.

Ο κ. Ευσταθίου εκτιμά πως «χρόνο με τον χρόνο τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα αυξάνονται στην περιοχή, αφού σε ετήσια βάση προστίθενται 400 περίπου στρέμματα με ακτινίδιο».

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Την προστιθέμενη αξία στα παραπάνω, προσδίδει επιπλέον η πιστοποίηση και ονομασία του προϊόντος, από τον τοπικό Α.Σ. Όπως είναι γνωστό, από την περασμένη άνοιξη ο Συνεταιρισμός διαθέτει το δικό του συσκευαστήριο-διαλογητήριο-ψυγείο, το οποίο πέρυσι αξιοποιήθηκε από τα 45 μέλη της Ομάδας Παραγωγών, ενώ λόγω μεγάλου χώρου υπήρξε και συνεργασία (μίσθωση) με ιδιώτες. 

Φέτος που θα αυξηθεί το τονάζ τα μέλη της ΟΠ θα αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερους χώρους. Υπενθυμίζεται πως η επένδυση ανήλθε σε 3 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Μέτρο 4.2.1, το οποίο επιδοτεί το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% προήλθε από κεφάλαια του Συνεταιρισμού.

Οι δράσεις του Α.Σ. συνεχίζονται, καθώς σε συνεργασία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλη τρέχουν τη διαδικασία για να αποκτήσει το προϊόν ταυτότητα ΠΓΕ. Κατατέθηκε ο φάκελος και αναμένεται η έγκρισή του. «Εφόσον τα καταφέρουμε θα αποκτήσουμε ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των εξαγωγών» δηλώνει ο κ. Ευσταθίου.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, το 90% του ακτινιδίου εξάγεται, τόσο σε διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και σε σούπερ μάρκετ. Στην εγχώρια αγορά προωθείται το υπόλοιπο ποσοστό, κυρίως στη Λαχαναγορά της Αθήνας και το υπόλοιπο σε αυτή της Θεσσαλονίκης.

Οι τιμές παραγωγού (από το χωράφι) αναμένεται να αυξηθούν από τα 75 λεπτά το κιλό, που ήταν πέρυσι, στα 90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Σε ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα, η τιμή θα φτάσει και το 1,20 ευρώ/κιλό.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια