ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς, οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι ενέκριναν ψ...


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς, οι συγκεντρωμένοι πυρόπληκτοι ενέκριναν ψήφισμα που αναφέρει:

«Όλοι εμείς, χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων που συγκεντρωθήκαμε απόψε στον κόμβο της Στροφυλιάς μετά το κάλεσμα του Σωματείου Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας και των Επιτροπών Πυρόπληκτων εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την εγκατάλειψη του λαού της Βόρειας Εύβοιας, με αποτέλεσμα να καούμε απ' άκρη σ' άκρη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες!

Για χρόνια ολόκληρα κυβερνήσεις, Περιφέρεια και δήμοι δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιπυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμούς δασικών δρόμων, με καθαρισμούς των σπασμένων δέντρων από τα χιόνια του χειμώνα. Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούν Πυροσβεστική και δασαρχεία, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Τώρα, μετά τη φωτιά, πιστεύουν ότι θα μας βρουν εύκολη λεία, για αυτό έπεσαν σαν τα κοράκια για να κάνουν επενδύσεις. Θέλουν να μας διασπάσουν, για να κάνουν μετά ανενόχλητοι τις "πράσινες" και άλλες μπίζνες τους.

Σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριό μας δίνουμε μια πρώτη απάντηση σε όλους αυτούς πως δεν θα μας χωρίσουν!

Δεν θα μας ξεγελάσουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! 
Θα συνεχίσουμε και θα παλέψουμε μέχρι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλο τον λαό της Βόρειας Εύβοιας, γιατί όλοι είμαστε πυρόπληκτοι!

Διεκδικούμε:

• Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

• ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων, οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

• Άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

• Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους
 τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης. Να εξασφαλιστεί η αναγκαία τροφή για την επιβίωση των μελισσοσμηνών.

• Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο
 συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

• Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες
 για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Απασχόληση όλων των

ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους,

για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

• Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά - δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

• Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

• Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους, για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

• Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

• Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης
- Αγ. Άννας.

Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας!

Ο μαζικός ενωτικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος!»

Σχόλια