Ποινές φυλάκισης δύο και τριών ετών σε δύο άτομα γιατί έκλεψαν τα μελίσσια συγχωριανού τους...

Με ποινές φυλάκισης δύο και τριών ετών αντίστοιχα καταδικάστηκαν προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας δύο κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας...


Με ποινές φυλάκισης δύο και τριών ετών αντίστοιχα καταδικάστηκαν προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας δύο κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας που κατηγορήθηκαν για ζωοκλοπή.

Το 2013 οι δύο κατηγορούμενοι, έκλεψαν 13 πλήρεις μελισσών κυψέλες (σ.σ. ενώ αποπειράθηκαν να κλέψουν άλλες 27) από συγχωριανό τους στον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ κάποιες από αυτές προσπάθησαν να τις πουλήσουν στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.
Το μελισσοκομικό μητρώο -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- αποκάλυψε την κλοπή μετά από μήνυση του παθόντα, αλλά και την παρατηρητικότητα υποψήφιου αγοραστή στον οποίο -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- προσπάθησαν να πουλήσουν κλεμμένες κυψέλες.

Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο ο παθών μελισσοκόμος και συγχωριανός των δύο δραστών, «δεκαπέντε ημέρες πριν γίνει η κλοπή, έβλεπα κίνηση έξω από το σπίτι μου» κατονομάζοντας τον έναν από τους δύο δράστες.

Ενώ λοιπόν ο μελισσοκόμος προσδοκούσε να πάρει παραγωγή, οι δύο συγχωριανοί του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «αφενός μεν αφαίρεσαν από την κατοχή αυτού 13 μονές κυψέλες πλήρεις μελισσών, με αριθμό μελισσοκομικού μητρώου EL 41/135, με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν παράνομα, όπως και έγινε, και αφετέρου αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από την κατοχή του ίδιου» μελισσοπαραγωγού «και άλλες 27 κυψέλες πλήρεις μελισσών, με τον ίδιο αριθμό μητρώου, με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν παράνομα, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους, για λόγους ανεξάρτητους από τη βούλησή τους και, συγκεκριμένα, διότι δεν κατάφεραν να ασφαλίσουν με ορθό τρόπο τις θυρίδες των κυψελών, ώστε να μην εξέρχονται τα μελισσοσμήνη κατά τη μετακίνηση, με συνέπεια να μην καταστεί δυνατή η μεταφορά των κυψελών, παρά την αντίθετη βούληση των κατηγορουμένων».

Η αξία των κλεμμένων κυψελών εκτιμάται γύρω στις 4.500 ευρώ. Μετά την κλοπή οι δύο δράστες -σύμφωνα με μαρτυρία- μετέβησαν στα Καμένα Βούρλα, όπου ο ένας εξ αυτών συστήθηκε ως επαγγελματίας μελισσοκόμος σε υποψήφιο αγοραστή.

Ο αγοραστής ζήτησε 5 μελίσσια προς 100 ευρώ το ένα, με έναν από τους δράστες να του αντιπροτείνει να μην αποκαλύψει ότι θα πληρώσει 500 ευρώ αλλά 250 ευρώ, ενώ ο δεύτερος δράστης «έβαζε στο καπνιστήρι στουπιά και εύφλεκτα υλικά» προκαλώντας υποψίες στον υποψήφιο αγοραστή εάν όντως γνωρίζει από μελίσσια.

Ο υποψήφιος αγοραστής πρότεινε στους δράστες, να κάνουν ιδιωτικό συμφωνητικό στο ΚΕΠ για να κρατήσει τα μελίσσια, αλλά δεν το δέχθηκαν οπότε η συμφωνία δεν τελεσφόρησε.

Η αστυνομία μέσω του μελισσοκομικού μητρώου ερεύνησε την υπόθεση και βρήκε τον αληθινό ιδιοκτήτη, ο οποίος ήδη είχε καταγγείλει την κλοπή στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο ένας κατηγορούμενος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος στην απολογία του τόνισε πως «αρνούμαι τα πάντα».

Διευκρινίζοντας πως υπήρξε μελισσοκόμος, μέσω προγράμματος επί σειρά ετών, επανέλαβε πως «δεν έκανα ποτέ αυτήν την πράξη, όλα είναι ψεύδη».

Από την ακροαματική διαδικασία, τόνισε ο Εισαγγελέας της έδρας «αποδείχθηκαν ότι οι δράστες αφαίρεσαν 13 πλήρεις κυψέλες και επιχείρησαν να αφαιρέσουν άλλες 27. Κάποιες τις πούλησαν άτυπα στα Καμένα Βούρλα.

Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν από κοινού» κατέληξε ο Εισαγγελέας προτείνοντας «αμφότεροι να κηρυχθούν ένοχοι».

Η υπεράσπιση τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κατηγορουμένου αρνήθηκε τις κατηγορίες, με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας να τους κηρύσσει ενόχους επιβάλλοντας τελικά ποινές φυλάκισης δύο και τριών αντίστοιχα (με τριετή αναστολή και για τους δύο).

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια