Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στη Λευκάδα

Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εντοπίστηκε σε άλογο σε γειτονική περιοχή της Περιφερειακής Ενότη...


Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εντοπίστηκε σε άλογο σε γειτονική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.

Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος .

Η νόσος δεν μεταδίδεται άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.

Για την πρόληψη της νόσου στα ιπποειδή συστήνεται η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο εμβολιασμός τους και εντομοκτονίες στους στάβλους.

Τα συμπτώματα
  • Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα άλογα που νοσούν είναι:
  • Ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός (όχι πάντα)
  • Νευρικά συμπτώματα (έχουν ιδιαίτερη σημασία):
  • Άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα- αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (συχνά στους μύες κεφαλής- τραχήλου αλλά και στο υπόλοιπο σώμα), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων, μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης-ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών.
  • Κώμα στο τελικό στάδιο και θάνατος
Να σημειωθεί ότι το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης, και η μη δήλωση του επισύρει επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Σχόλια