Μειωμένη η αμπελουργική ζώνη Τυρνάβου

Μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεταιριστικής αλληλεγγύης ψηφίστηκε ομόφωνα ο απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ για τα έτη 2019 ...


Μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεταιριστικής αλληλεγγύης ψηφίστηκε ομόφωνα ο απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ για τα έτη 2019 και 2020.

Η 59η Γ.Σ. της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης των Ελλήνων αμπελουργών, εξέδωσε στο τέλος των εργασιών της, ψήφισμα σχετικό με την κατάσταση του αμπελοοινικού τομέα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την ομαλοποίηση της αγοράς.

Το ψήφισμα σε σχέση με τον φετινό τρυγητό: 

Ο τρυγητός φέτος εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες ανά την Ελλάδα. Στη Βόρεια Ελλάδα ο τρυγητός και από άποψη ποσοτήτων και από άποψη ποιότητας εξελίχθηκε καλύτερα. Υπήρξαν περιοχές, όπως για παράδειγμα στη μεγάλη αμπελουργική ζώνη του Τυρνάβου, όπου οι απανωτές ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, πλημμύρες και πάλι χαλάζι) περιόρισαν σημαντικά την προσδοκώμενη συγκομιδή. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πτώση της παραγωγής ήταν επίσης σημαντική, χωρίς όμως ιδιαίτερα, όσον αφορά την ποιότητα.

Η συνολική παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 171.040 tn οίνου (μειωμένη κατά 25,9%), τα αποθέματα στις 31.7.2021 καταγράφηκαν και πάλι στο υψηλό επίπεδο των 2.641.087 hl, οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν από 5%-10%, μετά από την περσινή μείωση που ήταν της τάξης του 30%-50%. Κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα.

Όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και στήριξης της αμπελουργίας, επί της ουσίας λειτούργησαν 2 από τα 5 προταθέντα μέτρα.

1) Ο πράσινος τρυγητός με προϋπολογισμό 1.504.823 €, μέτρο στο οποίο υπέβαλλαν αιτήματα 1.285 δικαιούχοι σε περιορισμένο χρόνο εφαρμόστηκε σε 5.827 στρέμματα το 2021, με χαμηλή όμως αποζημίωση ανά ποικιλία.

2) Η απόσταξη κρίσης, λειτούργησε για 125 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 34.000 tn οίνων με προϋπολογισμό 20.501.000 € το 2020 και για 83 οινοποιεία τα οποία απέσταξαν 22.770 tn οίνων με προϋπολογισμό 12.075.642 € για το 2021.

Το μέτρο αναμφίβολα βοήθησε τα οινοποιεία, αποτέλεσε όμως παράλληλα και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για τους κερδοσκόπους. Η αποθεματοποίηση, η χρηματοοικονομική διευκόλυνση για την ενίσχυση της ρευστότητας και η εφαρμογή του Μέτρου 21 για την πληγείσα πολλαπλώς αμπελουργία δεν υιοθετήθηκαν. Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο.

Όσον αφορά το πλαίσιο των στόχων και των διεκδικήσεων της ΚΕΟΣΟΕ χωρίς μακρόσυρτες αναλύσεις, θεωρίες και ανώφελους προβληματισμούς και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις η ΚΕΟΣΟΕ έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί με κάθε μέσο, το επάγγελμα και τον κλάδο που έχει ζήσει γενιές και γενιές αμπελουργών. 

Πρώτ’ απ’ όλα οφείλει να στηρίξει την προσπάθεια ενιαίας έκφρασης του συνεταιριστικού χώρου μέσα απ’ τις τάξεις της ΕΘΕΑΣ. 

Ειδικά για τον κλάδο μας θα πρέπει με τη συγκρότηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας να ακυρώσουμε τις προαναφερόμενες παθογένειες και να δοθούν προοπτικές στον κλάδο. 

Τέλος και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρνητικές συνθήκες που βιώνει ο αγροτικός τομέας, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να υπάρξει αναθεώρηση και βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτών και να αντιμετωπιστούν με ανάλογες παρεμβάσεις, με μεθοδικότητα και σε επιστημονική βάση, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που απειλούν με ερημοποίηση το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια