“Καταστροφική για το οικοσύστημα της λίμνης η καύση καλαμιών”

Τις εγκληματικές πρακτικές με την καύση καλαμιών που καταστρέφουν το σημαντικό οικοσύστημα της Τ.Κ. Πετρών του Δήμου Αμυνταίου, καταγγέλλει ...


Τις εγκληματικές πρακτικές με την καύση καλαμιών που καταστρέφουν το σημαντικό οικοσύστημα της Τ.Κ. Πετρών του Δήμου Αμυνταίου, καταγγέλλει η Κοινότητα, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Φλώρινας ο πρόεδρός της, Γρηγόρης Κυριακόπουλος.

Όπως επισήμανε, “αυτή η κατάσταση παρατηρείται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το οικοσύστημα της περιοχής και να δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία των κατοίκων μ’ ένα μαύρο σύννεφο και στάχτη να καλύπτει τα πάντα στην περιοχή”.

Κάλεσε δε κατοίκους και φορείς σε επαγρύπνηση και προσοχή, ώστε να αποτραπούν οι φωτιές στον καλαμιώνα της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

“Κάθε χρόνο καταγράφονται πυρκαγιές στον καλαμιώνα της λίμνης μας. Πρόκειται για φωτιές που συνήθως μπαίνουν στοχευμένα για να κάψουν τον καλαμιώνα ή μερικές φορές μπαίνουν για να καθαρίσουν τις αποστραγγιστικές τάφρους από τη βλάστηση και καταλήγουν να εξαπλώνονται στους καλαμιώνες. Τέτοιες ενέργειες χαρακτηρίζονται από τον Ποινικό Κώδικα ως εμπρησμοί και διώκονται ποινικά”, σημείωσε ακόμα, ενώ υπογράμμισε πως “αυτές οι φθινοπωρινές φωτιές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα είδη υδρόβιων πουλιών που φτάνουν από τις αρχές του έτους στην λίμνη για να φωλιάσουν. Όσο μάλιστα οι ξηρές χρονιές γίνονται όλο και πιο συχνές, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών γίνονται ακόμη πιο καταστροφικές”.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια