«Αντέχει» η παραδοσιακή καλλιέργεια του σουσαμιού στη Ροδόπη

Η καλλιέργεια άρχισε να φθίνει μετά το 1960, μιας και η συγκομιδή του ήταν δύσκολη, καθώς οι αποδόσεις λόγω των παλιών ποικιλιών ήταν μικρές...


Η καλλιέργεια άρχισε να φθίνει μετά το 1960, μιας και η συγκομιδή του ήταν δύσκολη, καθώς οι αποδόσεις λόγω των παλιών ποικιλιών ήταν μικρές. Την παράδοση της καλλιέργειας του σουσαμιού, για ιδία χρήση περισσότερο, κρατά στην

Ξυλαγανή ο κ. Απόστολος Μουζαλιώτης, ο οποίος αφιερώνει κάθε χρόνο ένα κομμάτι των χωραφιών του σε αυτή.

Το σουσάμι είναι μια ιστορική καλλιέργεια της περιοχής μας που όμως την τελευταία τριακονταετία έχει σχεδόν σταματήσει τόσο στη Ροδόπη όσο και όλη στη χώρα.


Η καλλιέργεια άρχισε να φθίνει μετά το 1960, μιας και η συγκομιδή του ήταν δύσκολη, καθώς οι αποδόσεις λόγω των παλιών ποικιλιών, ήταν μικρές, ενώ οι παραγωγοί που το καλλιεργούσαν είχαν να αντιμετωπίσουν και τις εισαγωγές από χώρες με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος.

Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες για την αναβίωση της καλλιέργειας, με νέες ποικιλίες και εισαγωγή μηχανικών μέσων διαλογής, μία από τις οποίες γίνεται στον Έβρο.


Επιμένει στην παραδοσιακή καλλιέργεια


Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι στη Ροδόπη που επιμένουν στην παραδοσιακή καλλιέργεια του σουσαμιού, έχοντας μάθει από τους γονείς τους, και το συνεχίζουν για τον εαυτό τους κυρίως.


Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Σχόλια