Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: Υπογεγραμμένη και σφραγισμένη – Μένει να δούμε πώς θα αποδώσει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., αλλά έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά τ...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε., αλλά έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα της επίμαχης μεταρρύθμισης.

Μετά από πολυετείς συζητήσεις, οι νομοθέτες έδωσαν το πράσινο φως στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ κατά τη διάρκεια συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο την Τρίτη (23 Νοεμβρίου). Η μεταρρύθμιση πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από τους ακτιβιστές για κατάργησή της.

Η μεταρρύθμιση, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, στοχεύει να έχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση με βάση τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα, η οποία λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες, αυξάνοντας παράλληλα τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023 – με διάρκεια έως το 2027.

«Μετά από τρία χρόνια εργασιών, εγκρίναμε την νέα ΚΑΠ με μεγάλες πλειοψηφίες» – όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI), Νόρμπερτ Λινς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «πιο δίκαιη, πιο φιλόδοξη, συνεπής απέναντι στην Πράσινη Συμφωνία», παρέχοντας επίσης ασφάλεια προς τους αγρότες.

«Τώρα καλούμε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν [την ΚΑΠ] στην πράξη, εξασφαλίζοντας πως θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των αγροτών», είπε.

Ενώ ο εισηγητής Πέτερ Γιαρ, υπεύθυνος για το ένα από τα τρία κείμενα σχετικά με τα εθνικά στρατηγικά σχέδια (τα οποία είναι το επόμενο σημαντικό βήμα πριν από την έναρξη ισχύος της μεταρρύθμισης το 2023), δήλωσε ότι «δεν είναι 100% ικανοποιημένος». Από την άλλη, χαιρέτισε τα νέα – λέγοντας ότι ήταν μια «καλή μέρα μετά από τρία χρόνια συζητήσεων».

Μέσω αυτών των σχεδίων, τα προσχέδια των οποίων πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή για έγκριση έως το τέλος του έτους, οι χώρες της Ε.Ε. θα εφαρμόσουν ξεχωριστά την νέα ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο.

«Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτή τη μεταρρύθμιση, αφήστε την να αναπτυχθεί», είπε ο Γιαρ. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι αυτά τα σχέδια μπορούν να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης.

Ομοίως, η εισηγήτρια Ουλρίκε Μιούλερ από την κεντρώο κόμμα Renew είπε ότι θεωρεί αυτή τη μεταρρύθμιση «επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό».

«Διασφαλίζουμε ότι οι αγρότες θα ανταμειφθούν για τις επιδόσεις τους», είπε. Πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να δώσουμε στα κράτη μέλη την ευκαιρία να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση και «να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσω των εθνικών στρατηγικών σχεδίων».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάννους Βοϊστεχόφσκι χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι στέλνει ένα «καλό ισχυρό μήνυμα σε όλους τους αγρότες στην Ε.Ε.».

«Καλώ τα κράτη μέλη να αδράξουν την ευκαιρία που παρέχεται από τη σημερινή ψηφοφορία. Είναι η ευκαιρία που εξασφαλίζει ένα μέλλον για τους αγρότες και τις αγροτικές μας κοινότητες. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», είπε.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο μέλλον, οι εισηγητές άρπαξαν την ευκαιρία για να τονίσουν ότι, ενώ τυπικά η δουλειά τους τελείωσε στο σημείο αυτό, δεν θα μείνουν θεατές.

«Θέλουμε να συμμετάσχουμε στη συζήτηση» – είπε ο Γιαερ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για την υποβολή και την υπογραφή αυτών των σχεδίων, αλλά ότι το Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει επίσης σε σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή.

Ο Λινς τόνισε ότι οι νομοθέτες της Ε.Ε. θα «βεβαιωθούν ότι η Επιτροπή τηρεί την υπόσχεσή της», επισημαίνοντας ότι η συμβολή της θα είναι μεγαλύτερη όταν ο Επίτροπος παρευρεθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής στις αρχές Ιανουαρίου


πηγή:euractiv.gr

Σχόλια