Αγρότες Ημαθίας & Πέλλας: Περιμένουν ζεστό χρήμα για τα αγροπεριβαλλοντικά - Σε αναμμένα κάρβουνα για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών περιμένουν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς...


Την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών περιμένουν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης, ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. 

Κι αυτό γιατί οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στο προανθικό στάδιο και αποζημιώσεις δεν προβλέπει ο Κανονισμός του Οργανισμού. Η διοίκηση του ΕΛΓΑ πιέζει τα συναρμόδια Υπουργεία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία.

Με αφορμή την αγανάκτηση που σημειώνεται στις τάξεις πολλών παραγωγών δενδρωδών καλλιεργειών της Ημαθίας και της Πέλλας, από τα αποτελέσματα με τα πορίσματα που άρχισε να αναρτά τις τελευταίες ώρες ο ΕΛΓΑ, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της άνοιξης και οι οποίες σχεδιάζεται να καταβληθούν στις 3 Δεκεμβρίου, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. 

Ήδη ακούγονται φωνές για «πετσόκομμα» τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά. Επιπλέον υπάρχει δυσαρέσκεια και με όσους δεν έλαβαν καθόλου προκαταβολές και δεν κατέβαλαν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ. Αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των πληρωμών (εκκαθαρίσεων), αφού η πληρωμή της εισφοράς είναι προϋπόθεση για να υπάρξει κανονική πληρωμή.

Ενισχύσεις

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, ίσως και αύριο Τρίτη θα πληρωθούν οι περίπου 32.000 δυνητικοί δικαιούχοι, τα αγροπεριβαλλοντικά. Όσον αφορά τη μεγάλη πληρωμή (πρασίνισμα, ενίσχυση Νέων Αγροτών και εξόφληση βασικής) θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα ζητήσει από τα ΚΥΔ νέες διορθώσεις. 

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ αυτές τις ημέρες «χτυπούν» υπερωρίες, για να ολοκληρώσουν τις διορθώσεις σε ΑΤΑΚ και ιδιοκτησιακό, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την προκαταβολή, που αφορά πάνω από 50.000 δικαιούχους.

Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, το πιθανότερο είναι να τρέξει η πίστωση, αμέσως μετά την ενιαία, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, καθώς οι πιστώσεις έχουν εγκριθεί από καιρό.

ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια