Μεσσηνία: Ολοκληρώθηκε η δακοκτονία - Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν δάκο και μυκητολογικές ασθένειες

Ολοκληρώθηκαν οι οργανωμένοι ψεκασμοί δακοκτονίας, όμως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου και μυκητολογικών ασθενειών και ...


Ολοκληρώθηκαν οι οργανωμένοι ψεκασμοί δακοκτονίας, όμως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου και μυκητολογικών ασθενειών και η αρμόδια υπηρεσία συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς να παρακολουθούν τον καρπό και αν καθυστερήσουν τη συγκομιδή, να ψεκάσουν με δικά τους αν χρειαστεί.


Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου ολοκληρώθηκαν και στις τελευταίες περιοχές και παρατηρεί:
 “Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και σταδιακά επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού. Η εικόνα του ελαιοκάρπου σύμφωνα και με τις δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι γενικά καλή. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο διάστημα ευνοούν τις προσβολές του εντόμου, καθώς και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία. Στα πλαίσια αυτά συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Θα πρέπει, επίσης, να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν οι ελαιοπαραγωγοί σε ελαιώνες με αραιό καρπό, ο οποίος πρέπει να συλλεχθεί κατά το δυνατό γρηγορότερα”.


Η Διεύθυνση υπενθυμίζει ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ “Καλαμάτα” απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Δακοκτονίας, στα τηλέφωνα 27213 61206 και 27210 95831.

Σχόλια