Περιφέρεια Θεσσαλίας : Ψεκασμοί με drones για τον δάκο της ελιάς σε Κόκκινο Νερό, Καρίτσα, Κεραμίδι

Πιλοτικούς ψεκασμούς με drones σε ελαιώνες στη Λάρισα και τη Μαγνησία, ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξαρχος»,...


Πιλοτικούς ψεκασμούς με drones σε ελαιώνες στη Λάρισα και τη Μαγνησία, ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξαρχος», που υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα συνεργεία δακοκτονίας. 
Οι συγκριτικές και πειραματικές εργασίες καταπολέμησης του δάκου, περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή πειραματικών ψεκασμών με drones από ειδικά αδειοδοτημένες για πειραματισμό εταιρείες από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αξιολόγηση των δεδομένων.


Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την εταιρεία «IONOS Μ.ΙΚΕ» τρεις ψεκασμοί ελαιοδένδρων με κατάλληλο ΣμηΕΑ αγροτικών ψεκασμών (εξακόπτερο-10λτ.) σε ελαιώνες στην περιοχή της Καρίτσας και του Κόκκινου Νερού της Π.Ε. Λάρισας, καθώς και στην περιοχή του Κεραμιδίου της Π.Ε. Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, έτσι ώστε να καλυφθούν διάφορα μικροπεριβάλλοντα και επίπεδα παραγωγής.

Η εφαρμογή του δολώματος γίνεται κάθε τρίτο δέντρο και θα συγκριθεί με τον δολωματικό ψεκασμό με επίγειους ψεκαστήρες (επινώτιους ή γεωργικούς ελκυστήρες), που πραγματοποιούνται σε όμορους παραγωγικούς ελαιώνες. 

Ως μάρτυρες λαμβάνονται αψέκαστα αγροτεμάχια. Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων απέναντι στον δάκο θα εκτιμηθεί με καταμέτρηση των ακμαίων με παγίδες McPhail και μέγεθος προσβολής σε καρπούς. Παράλληλα, θα μετρηθεί η επίδραση σε έντομα μη στόχους.

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια