Δήμος Κιλελέρ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διαχείρισης φυτοφαρμάκων - Περισσότερες από 115.000 κενές φιάλες συλλέχθηκαν το 2021

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Πρόγραμμα ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που υλοποίησαν οι Αντιδημαρχίες Α...


Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Πρόγραμμα ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που υλοποίησαν οι Αντιδημαρχίες Αγροτικής Ανάπτυξης και Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλελέρ, οι οποίες κοινοποίησαν την ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Στον Δήμο μας γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγω της παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά τη διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά το πρόβλημα είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, όπως και ο δικός μας. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται συνήθως μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Βασικός στόχος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι η διαλογή και συλλογή τους από τον ίδιο τον χρήστη, έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα».

Από τις Αντιδημαρχίες δόθηκαν τα συγκριτικά στοιχεία της τελικής συλλογής των κενών συσκευασιών. Στο σύνολο του Δήμου περισυλλέχθηκαν 31.000 κενές φιάλες φυτοφαρμάκων (3.100 kg). Ο συνολικός αριθμός των κενών φιαλών για το 2021 ανήλθε στις 115.600 φιάλες (9.510 kg) συνυπολογίζοντας και τις όμοιες καμπάνιες συλλογής του Φεβρουαρίου και του Μαΐου.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε τα εξής: 

«Αυτός ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός συλλεχθέντων κενών φιαλών, ο οποίος υπερκέρασε τον ετήσιο αρχικό στόχο των 100.000 φιαλών που είχαμε θέσει, δεν επιτεύχθηκε τυχαία, δεν ήταν μια σύμπτωση συγκυριών και καταστάσεων. Ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια και συνεργασία των Αντιδημαρχιών Αγροτικής Ανάπτυξης, και Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, των τοπικών αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και των αγροτών μας που αύξησαν κατακόρυφα τη συμμετοχή τους. Όλους αυτούς τους ευχαριστώ δημόσια για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα και για τη συνεισφορά τους στην επιτυχή διεκπεραίωσή του. Όλοι μαζί, αφού επεξεργαστήκαμε τη στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος, θέσαμε νέους υψηλότερους στόχους, τους οποίους και πετύχαμε κατορθώνοντας να συλλέξουμε περισσότερες από 115.000 κενές φιάλες».


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια