Ενισχύσεις στους αγρότες της Αγγλίας από το 2022 για τη φροντίδα του εδάφους

Οι αγρότες θα λαμβάνουν για πρώτη φορά χρήματα για τη φροντίδα των εδαφών της Αγγλίας ξεκινώντας από το επόμενο έτος, που αρχίζει το πρώτο σ...


Οι αγρότες θα λαμβάνουν για πρώτη φορά χρήματα για τη φροντίδα των εδαφών της Αγγλίας ξεκινώντας από το επόμενο έτος, που αρχίζει το πρώτο στάδιο του νέου καθεστώτος στήριξης της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, θα αμείβονται μεταξύ 20 και 58 λιρών Αγγλίας για κάθε 10 στρέμματα όπου εφαρμόζουν βασικά μέτρα προστασίας και διατήρησης των εδαφών τους, ενώ σχεδόν όλοι οι αγρότες είναι πιθανό να δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τις ενισχύσεις, οι οποίες θα καλύπτουν καλλιεργήσιμα εδάφη, χορτολίβαδα, τυρφώνες και άλλα εδάφη.

Οι πληρωμές, μαζί με άλλες που θα γίνουν μελλοντικά για επιπλέον μέτρα διατήρησης, αναμένεται να φτάσουν έως τις 900 εκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι το τέλος του 2024, προκειμένου να εκπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση περί σταδιακής κατάργησης του πρότερου καθεστώτος επιδοτήσεων με βάση την ποσότητα της γης που καλλιεργούνταν, υπό τη σκέπη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Έτσι, η ΚΑΠ θα αντικατασταθεί από ανταποδοτικές ενισχύσεις «δημόσιου χρήματος για παροχή δημόσιων αγαθών.

Αποθήκες άνθρακα

Η προστασία του εδάφους επιλέχθηκε ως η πρώτη τέτοια ενίσχυση μετά από επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία θεωρούνται ως μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα.

Μερικά από τα μέτρα που θα κληθούν να λάβουν οι αγρότες σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση θα είναι ούτως ή άλλως η καθιερωμένη ρουτίνα για πολλούς εξ αυτών, όπως η φύτευση καλλιεργειών σε γυμνό έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα γυμνά εδάφη είναι εκτεθειμένα στη διάβρωση και στην απορροή, επομένως η διασφάλιση ότι τα χωράφια καλύπτονται από καλλιέργειες που μπορούν να επιστρέψουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος είναι το κλειδί για τη διατήρησή τους.

Παρά τη θετική ανταπόκριση ορισμένων αγροτικών οργανώσεων στη νέα τάξη πραγμάτων, τρεις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ομάδες της Μ. Βρετανίας προχώρησαν σε καταγγελία των μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τα ασήμαντα και κατηγορώντας τους Βρετανούς υπουργούς ότι απέτυχαν στις υποσχέσεις τους να διαχειριστούν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχύσουν την προστασία του περιβάλλοντος και να μειώσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της γεωργίας.

Ο λόγος για τις Wildlife Trusts, RSPB και National Trust, οι οποίες αφού επεσήμαναν την απότομη μείωση της αυτοφυούς άγριας ζωής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τόνισαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης ελάχιστα θα κάνουν για να διορθώσουν την κατάσταση.


Σχόλια