Ξεπερνά το 35% η µείωση του ελαιολάδου στην Τριφυλία

Όπως φαίνεται από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η µείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 35% σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Η τιμή του λαδιού φέ...Όπως φαίνεται από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η µείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 35% σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Η τιμή του λαδιού φέτος με βάσει τις εκτιμήσεις της αγοράς θα ξεκινήσει περίπου από τα 3,5 ευρώ
Ξεπερνά τις αρχικές εκτιµήσεις η φετινή µείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στην περιοχή της Τριφυλίας, σύµφωνα µε τα στοιχεία της τοπικής ∆ΑΟΚ.

Όπως φαίνεται από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η µείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 35% σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, όπως µας επισήµανε ο διευθυντής της ∆ΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Η ελαιοσυγκοµιδή έχει φτάσει στο 80% στην περιοχή της Τριφυλίας και οι εκτιµήσεις είναι ότι η παραγωγή µπορεί να µη φτάσει τους 20.000 τόνους. Κύρια αιτία, όπως ανέφερε, είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν: η παρατεταµένη ανοµβρία από το Μάιο µέχρι τις 5 Σεπτεµβρίου, οι καύσωνες του καλοκαιριού, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόµενα µε τους ισχυρούς ανέµους και τη χαλαζόπτωση που σηµειώθηκε στο ξεκίνηµα της ελαιοσυγκοµιδής.

Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι τόσο η µείωση στην παραγωγή καρπού όσο και η µείωση των αποδόσεων, ενώ στον αντίποδα είναι η πολύ καλή ποιότητα του παραγόµενου ελαιόλαδου, µε οξύτητες πάρα πολύ χαµηλές και µε εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε πως η τελική εικόνα για το πώς θα διαµορφωθεί η χρονιά θα υπάρχει στα µέσα Ιανουαρίου, που αναµένεται και η ολοκλήρωση σχεδόν της ελαιοσυγκοµιδής.

Από εκεί και πέρα ελαιοπαραγωγοί της περιοχής µάς επισηµάνουν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προϊόντος λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει την παραγωγή, η οποία µειώθηκε σηµαντικά, αλλά και λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.

Κόστος που έχει αυξηθεί δραµατικά λόγω της αλµατώδους αύξησης στα λιπάσµατα.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία

Σχόλια