ΥΠΕΝ: Αίτημα για 50 εκατ. ευρώ για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών»

Πρόγραμμα για την άμεση υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το υπ...


Πρόγραμμα για την άμεση υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, που υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως έγινε γνωστό, προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις όπως καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, συντηρήσεις-βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Σκοπός των δράσεων, οι οποίες έχουν υποδειχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον.

Σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισήμανε: «Με το Πρόγραμμα Προστασίας Δασών προνοούμε θωρακίζοντας τα δάση μας από τον κίνδυνο μελλοντικών καταστροφικών πυρκαγιών. Επανασχεδιάζουμε την πολιτική πρόληψης και διαμορφώνουμε μια νέα εθνική δασική στρατηγική για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι χρέος μας να προστατέψουμε τη φυσική μας κληρονομιά από τις μεγάλες προκλήσεις τις κλιματικής κρίσης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων απαιτεί οργανωμένες ενέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν καθαρισμοί και αντιπυρικά έργα είναι η Πεντέλη, δασικές εκτάσεις στο Καπανδρίτι, η Αίγινα, η Τροιζηνία και τα Μέθανα Πόρου, η Σαλαμίνα, περιοχές του Πειραιά, τα Μέγαρα, τα όρη Παγώντας και Δίρφυς στη Χαλκίδα, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, η Στροφυλιά, η Σάμος, η Σκόπελος, η Ικαρία, ο Αίνος στην Κεφαλλονιά κ.ά.

Στο έργο περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών και υλοποίηση εργασιών καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας και στο δάσος Φολόης στην Ολυμπία, στο Λαύριο, στην Κόρινθο και στο Ξυλόκαστρο, στο όρος Πάρνηθας και στη Χίο.

Προβλέπονται, επίσης, μελέτες Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας σύμφωνα με τις πρόσφατα επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Αυτές οι μελέτες θα υπάγονται στην αρμοδιότητα των δασαρχείων, σε περιοχές οι οποίες κρίνονται ως ευάλωτες από πυρκαγιές.

Κατά την πορεία του έργου όπου είναι εφικτό θα συλλέγεται και θα αξιοποιείται η βιομάζα με περιβαλλοντικά και κοινωνικά αειφόρο τρόπο, ενώ θα διερευνώνται οι δυνατότητες ενθάρρυνσης της συμμετοχής των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας στους καθαρισμούς των δασικών περιοχών.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «Κάνουμε πράξη την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπαίνουμε στα δάση και στις δασικές περιοχές που κρίνονται ευάλωτες και τις καθαρίζουμε, συντηρούμε δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες. Η πρόληψη είναι το κλειδί, και γι' αυτό συνεργαζόμαστε στενά και με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Τις τεχνικές προδιαγραφές του Προγράμματος υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Βαγγέλης Γκουντούφας εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, και θα υποβληθούν για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σχόλια