Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας οι οποίοι πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στον Παλαμά τ...


Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας οι οποίοι πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στον Παλαμά τη Δευτέρα 6/12/2021 το βράδυ με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ.

Κορυφαία ζητήματα αποτελούν πρωταρχικά το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι αποζημιώσεις του «Ιανού», το αγροτικό πετρέλαιο κ.ά.

Η αρχή έγινε  την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΗ στην Καρδίτσα για το κόστος παραγωγής.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου  πραγματοποιήθηκε  κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα για τις αποζημιώσεις, ενώ κρίσιμη θα είναι η 19η Δεκεμβρίου όπου στη Νίκαια η Επιτροπή των Μπλόκων συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη, με τους αγρότες να προσανατολίζονται για έξοδο με τα τρακτέρ στην εθνική οδό από το νέο έτος.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, την συγκυριακή αύξηση των τιμών πώλησης σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, έρχεται να εξανεμίσει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
Ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν καταφθάσει στους Καρδιτσιώτες παραγωγούς, προκαλούν «ηλεκτροσόκ» εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Επίσης, το πετρέλαιο κίνησης ξεπερνάει το 1,5 ευρώ, ενώ το μέτρο της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022, θα αφορά μόνο τους νέους και τους συνεταιριζόμενους αγρότες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ σημείωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές, μαζί με την υπέρογκη φορολογία που συνοδεύει τα καύσιμα, δεν είναι ευκαιριακές αλλά αποτέλεσμα των «νόμων της αγοράς» και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Τόνισαν ότι πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως χορηγείται για παράδειγμα στους πλοιοκτήτες, τις αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες κλπ) και φθηνό ρεύμα.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη καταγγέλθηκαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «για την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων».

Σχόλια