«Μαύρα» Χριστούγεννα για χοιροτρόφους λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής & ενέργειας

Όχι ένας, αλλά πολλοί Άι-Βασίληδες θα πρέπει να επισκεφτούν τους Έλληνες χοιροτρόφους, ώστε με τα δώρα τους να ανατρέψουν τη ζοφερή κατάστασ...


Όχι ένας, αλλά πολλοί Άι-Βασίληδες θα πρέπει να επισκεφτούν τους Έλληνες χοιροτρόφους, ώστε με τα δώρα τους να ανατρέψουν τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Η τιμή παραγωγού παραμένει σταθερή (1,30 ευρώ το κιλό), λόγω υπερπροσφοράς σε όλη την Ευρώπη, ενώ στον αντίποδα οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών και πρόσφατα οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα άρχισαν να ροκανίζουν ακόμη και τα ταμειακά διαθέσιμα των χοιροτροφικών μονάδων.

Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας: 

«Ζούμε την απόλυτη καταιγίδα. Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών, τα χτυπήματα είναι απανωτά και δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορούμε να αντέξουμε» αναφέρει ο Λαρισαίος παραγωγός και εξηγεί: 

«Καταρχάς η απαγόρευση των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα έχει μπλοκάρει την παραγωγή, δημιουργώντας μία υπερπροσφορά σε όλη την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των προϊόντων. Ακόμη τη φετινή χρονιά οι αυξήσεις των ζωοτροφών μάς έχουν «στραγγαλίσει» οικονομικά. Να σημειωθεί ότι το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί το 70% του συνολικού κόστους παραγωγής για τον κλάδο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι πρόσφατες αυξήσεις στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία χοιροτροφική μονάδα με 500 χοιρομητέρες, ενώ πλήρωνε κάθε μήνα λογαριασμό ρεύματος 4.500 ευρώ, τώρα καλείται να πληρώσει 10.000. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της μη καταβολής, ακόμα, της λεγόμενης κορονοενίσχυσης. Την αναμένουμε από μέρα σε μέρα» δηλώνει ο Γιάννης Μπούρας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων υποστηρίζει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση κονδυλίων, προκειμένου να δοθεί αποζημίωση-ενίσχυση, ως αντιστάθμισμα για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών. Άγνωστο τι θα αποφέρει αυτή η διαδικασία, όμως σίγουρα θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν είναι αργά» σημειώνει ο Γ. Μπούρας. 

Όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καταγράφεται επάρκεια προϊόντων, ενώ οι τιμές παραμένουν για τον καταναλωτή σε χαμηλά επίπεδα.

 «Σίγουρα το χοιρινό δεν θα λείψει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι» αναφέρει ο πρόεδρος των χοιροτρόφων και καταλήγει: 

«Το ελληνικό χοιρινό αποτελεί το 30% της διαθέσιμης παραγωγής στην εγχώρια αγορά, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από εισαγωγές. Γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος».AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Από τον Γιώργο Ρούστα 
roustas@eleftheria.gr


Σχόλια