Καλή χρονιά η εφετινή για τα εσπεριδοειδή (Μανταρίνια) για Αργολίδα & Λακωνία

Σε μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού σε Αργολίδα και Λακωνία εξελίσσεται η φετινή, καθώς τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και τι...


Σε μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς μανταρινιού σε Αργολίδα και Λακωνία εξελίσσεται η φετινή, καθώς τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και τιμών, όλα δείχνουν να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Πονοκέφαλο, όμως, συνεχίζει να προκαλεί η έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα η συγκομιδή των πορτοκαλιών να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αργολίδα

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και πρόεδρος των γεωπόνων Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, «η έλλειψη εργατικών χεριών και η απόφαση των εργοστασίων να στραφούν περισσότερο στην Κλημεντίνη είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω η κοπή της Ναβαλίνας, και έτσι έχει πέσει η τιμή της». Σημειώνεται ότι η τιμή της Ναβαλίνας ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου στα 28-30 λεπτά και σήμερα κινείται στα 20-22 λεπτά.

Ενός κακού μύρια έπονται, και από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι Ναβαλίνες, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Κοδέλας, «υπάρχει καρπόπτωση και είναι σε σημαντικό μέγεθος, εάν σκεφτεί κανείς ότι σε ένα δέντρο μπορείς να βρεις κάτω 15-20 κιλά πεσμένα. Η παραμονή της Ναβαλίνας για περισσότερο χρόνο στο κλαδί και η έλλειψη πρόληψης για κάτι τέτοιο οδήγησε στην καρπόπτωση».

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η κατάσταση σε ό,τι έχει σχέση με τα μανταρίνια. «Τα Νόβα βρίσκονται σε εξέλιξη και η συγκομιδή τους γίνεται χωρίς προβλήματα, αφού και αυτά, όπως και οι Κλημεντίνες, έχουν ζήτηση από την αγορά. Μέχρι τώρα η τιμή τους διαμορφώνεται στα 42 λεπτά», υπογραμμίζει.

Φυσικά, οι προσδοκίες για μία καλύτερη τιμή ήταν μεγαλύτερες με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν για την Κλημεντίνη, που βρίσκεται στο τέλος της συγκομιδής, αφού έχει απομείνει λιγότερο από το 20% της καλλιέργειας. Η τιμή της κινήθηκε από 42 έως 55 λεπτά. Ο μεγαλύτερος όγκος κινήθηκε από 48 έως 50 λεπτά.


Τέλος, όπως μας επεσήμανε ο κ. Κοδέλας, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να διαμορφώνεται και η τιμή των Μέρλιν, με τις πρώτες ποσότητες να κινούνται στα 18 – 20 λεπτά.
Λακωνία

Η έλλειψη εργατικών χεριών δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στη Λακωνία. Ο Δημήτρης Δημάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να προωθήσουμε το πορτοκάλι με τους ρυθμούς που επιθυμούμε και μπορούμε».

Όπως υπογραμμίζει, «αυτήν τη στιγμή, περιμένουν φορτηγά για να τα φορτώσουμε και εμείς δεν έχουμε συνεργεία. Φέτος, έχουμε ποιότητα που δεν έχω ξαναδεί στα πορτοκάλια και, εάν εξαιρέσουμε τη μικροκαρπία, πρόκειται για χρονιά με πολύ καλή ποιότητα.
Η τιμή που αγοράσαμε ήταν 24 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 29 λεπτά».

Από την πλευρά του, ο έμπορος και παραγωγός, Δημήτρης Μανιατάκος, τονίζει: «Στον παραγωγό καθαρά δίνουν 17 και 22 λεπτά για τις Ναβαλίνες, ενώ για τα μανταρίνια Νόβα 35 λεπτά καθαρά, 42 λεπτά μεικτά. Για τις Κλημεντίνες από 25 έως 30 λεπτά καθαρά, περίπου 35-40 μεικτά».

πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια