Γιώργος Λαμπρούλης: «Να αποκατασταθούν οι αδικίες του ΕΛΓΑ στους αγρότες του Τυρνάβου»

Τις αδικίες στις αποζημιώσεις στους αγρότες του Τυρνάβου και στην καταβολή ελάχιστου ποσού από την προκαταβολή του 40% των επιδοτήσεων, έφερ...


Τις αδικίες στις αποζημιώσεις στους αγρότες του Τυρνάβου και στην καταβολή ελάχιστου ποσού από την προκαταβολή του 40% των επιδοτήσεων, έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Aνάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. 

Σημείωσε πως εκατοντάδες αγρότες υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό του περασμένου Απριλίου, σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως αμπελώνες, επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, υπάρχουν μεγάλες αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεων.

 Μάλιστα, επισήμανε πως όταν οι αγρότες μετέβησαν στον ΕΛΓΑ, ενημερώθηκαν πως οι υπερπρώιμες ποικιλίες («big bang», «early maycrest», «karioka») της περιοχής οι οποίες ασφαλίστηκαν ως υπερπρώιμες, πετιούνται απέξω και οι αγρότες θα αποζημιωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα.Το αποτέλεσμα είναι να ζουν καθημερινά με την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.


Ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε να διορθωθούν οι αδικίες στις αποζημιώσεις και να καταβληθεί άμεσα η προκαταβολή του 40%, όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται πως «απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιος επιχείρησε να καλύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων, οφείλεται σε διαδικαστικά προβλήματα του ΕΛΓΑ λόγω διοικητικού φόρτου στον Οργανισμό και όχι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο που αφήνει εκτός χρηματοδότησης χιλιάδες αγρότες ενώ ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινωθούν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αλλαγών.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης, επισήμανε ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών έχουν καθυστερήσει 9 μήνες μετά τις καταστροφές, προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης σε εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταβάλλει αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% των ζημιών. Κατήγγειλε πως με βάση τη σημερινή διαδικασία, οι αγρότες πρέπει να πληρώνουν τα ασφάλιστρα πρώτα, για να παίρνουν τις αποζημιώσεις, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε εκατοντάδες αγρότες. 

Σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο, άφησε απ’ έξω χιλιάδες αγρότες, ενώ δεν μειώνεται το αγροτικό ρεύμα στο 50% όπως διεκδικούν προκειμένου να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια