Οι τιμές της βιομηχανικής ντομάτας

Οι τιμές της βιομηχανικής ντομάτας-Για τα εργοστάσια Δ. Νομικού σε Φάρσαλα και Δομοκό Με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ανά εργοστάσιο (Φάρσα...


Οι τιμές της βιομηχανικής ντομάτας-Για τα εργοστάσια Δ. Νομικού σε Φάρσαλα και Δομοκό
Με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ανά εργοστάσιο (Φάρσαλα και Δομοκό), η εταιρεία παραγωγής τοματοπολτού, Δ. Νομικός, γνωστοποίησε αρκετά νωρίτερα πριν τη σπορά, τις φετινές τιμές παραλαβής της βιομηχανικής ντομάτας για την καλλιεργητική περίοδο 2022. 

Σημειώνεται ότι οι τιμοκατάλογοι είναι αυξημένοι κατά 7 ευρώ (τιμή Β) ή 8 ευρώ (τιμές Α και Γ) ανά τόνο. Απευθύνονται στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών των: Α.Σ. ΘΕΣ.ΤΟ - Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - Α.Σ. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - Ο.Π. ΔΗΜΗΤΡΑ - Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ - ΓΠΣ ΧΑΛΚΗΣ - Α.Σ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ. Η εταιρεία τονίζει ότι οι παρακάτω «τιμές είναι ελάχιστες εγγυημένες και οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».

Το πρόβλημα για τους τοματοπαραγωγούς είναι το υψηλό κόστος άρδευσης, μετά και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και προφανώς η εταιρεία Νομικός με τις τιμές που ανακοίνωσε θέλησε να τους επηρεάσει θετικά στον προγραμματισμό σποράς που κάνουν. Όπως είναι γνωστό η βιομηχανική ντομάτα είναι απαιτητική στην άρδευση (απαιτεί 8 - 10 ποτίσματα, ενώ πέρυσι το κόστος καλλιέργειας ήταν στα 600 ευρώ το στρέμμα. Φέτος με τις μέχρι τώρα τιμές το κόστος έχει εκτοξευτεί πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Για το εργοστάσιο των Φαρσάλων οι μέσες τιμές (καθώς αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με το διάστημα που θα παραδοθεί η σοδειά) που θα ισχύσουν το 2022 είναι: Απόσταση από το εργοστάσιο >25 Km, τιμή Α: 98€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix (Αναλογικότητα βάσει μηνιαίου μέσου όρου Brix) και τιμή Β: 93€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix, τιμή Γ: 88€ ανά τόνο νωπής στην κατηγορία των 5 Brix. 

Όσον αφορά την απόσταση από το εργοστάσιο <25 km η τιμή Α είναι 96€ ανά τόνο νωπής για αποφλοιωμένη στην κατηγορία των 5 Brix, τιμή Β: 91€ ανά τόνο, τιμή Γ: 86€ ανά τόνο. Φορτία ντομάτας με brix μικρότερο του 4,00 δεν παραλαμβάνονται. Ξένες Ύλες (πέτρες-χώμα-χόρτα, κ.λπ.) απομειώνουν το βάρος. Φορτία με ξένες ύλες πάνω από 20% δεν παραλαμβάνονται. Στις τιμές περιλαμβάνεται το 1€ ανά τόνο για την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης και συστήματος ευφυούς γεωργίας. 

Οι παραπάνω τιμές είναι ελάχιστες εγγυημένες και οι τελικές τιμές θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΤΟ

Για «ένα καλό βήμα και μία θετική κίνηση, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τα αυξημένα κόστη της καλλιέργειας» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, σχολιάζοντας την αύξηση στο τιμολόγιο του Νομικού. Εκφράζει δε την ελπίδα «να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες βιομηχανίες με τις καλές τιμές του Νομικού», ενώ υπενθυμίζει με αριθμούς γιατί είναι ασύμφορη η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας. 

«Πέρυσι αγοράζαμε το λίπασμα 350 ευρώ και φέτος κοστίζει 800 ευρώ και κάποιοι μιλούν για αύξηση της ουρίας στα 1.200 ευρώ ο τόνος και για ελλείψεις την ερχόμενη άνοιξη και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις αυξήσεις στο ρεύμα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής» δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης της καλλιέργειας από την Πολιτεία.


ΠΗΓΗ: ΣΤΗΛΗ ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ 
Από τον Γιώργο Ρούστα(roustas@eleftheria.gr)

eleftheria.gr

Σχόλια