Συνεργασία για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας

Του Γιώργου Παναγόπουλου Η εκτίμηση της Ε.Ε. για αύξηση 22% μέχρι το 2031 στην παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί ευκαιρία αλλά και απειλή για του...


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εκτίμηση της Ε.Ε. για αύξηση 22% μέχρι το 2031 στην παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί ευκαιρία αλλά και απειλή για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας. Το ελαιόλαδο μέσα από την αύξηση της παραγωγής του στις χώρες της Ε.Ε. γίνεται ένα από τα πλέον σημαντικά προϊόντα της ευρωπαϊκής γεωργίας. 

Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την πίεση για κονδύλια και πολιτικές στήριξης του προϊόντος στην ενιαία αγορά. 

Θα υπάρξουν δηλαδή κονδύλια στήριξης της καλλιέργειας, αλλά -αυτό είναι το σημαντικότερο- και στήριξη της κατανάλωσης του προϊόντος ως μια ποιοτική και υγιεινή επιλογή.

Η αύξηση της παραγωγής από την άλλη θα οδηγήσει σε πίεση τιμών. Και εδώ τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για του Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θα πρέπει να αντέξουν στον ανταγωνισμό. 

Οι μικρές ελληνικές καλλιέργειες, η ανυπαρξία συνεταιριστικών και κοινοπρακτικών σχημάτων, η έλλειψη εργατικών χεριών και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος σε εφόδια και λιπάσματα συγκροτούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο παραγόντων για την παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά η παραγωγή δεν θα είναι βιώσιμη οικονομικά. 

Για να το πούμε με αριθμούς, αν το ελαιόλαδο πέσει ξανά σε τιμή κάτω από 2,40 ευρώ το κιλό θα καταστεί ασύμφορη η συγκομιδή και θα έχουμε εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.

Η ελαιοπαραγωγή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις που θα μειώνουν τους κινδύνους και θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι μόνοι τους και με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας δεν έχουν καμία ελπίδα. 

Η αναζήτηση του δρόμου της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της καλλιέργειας και της εμπορίας είναι όρος επιβίωσης στο μέλλον. 

Στην παρούσα συγκυρία που η τιμή κρατά ακόμα το ενδιαφέρον χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις για αυτά που έρχονται στο μέλλον. Αν συνεχίσει ο καθένας να κινείται μόνος του θα βρεθεί σύντομα σε αδιέξοδο. 

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί ειδικότερα χρειάζεται να αναπτύξουν δράσεις που θα κατοχυρώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου και ελιών. Στην υπόθεση της ΠΟΠ χρειάζεται να δοθεί μάχη μέχρις εσχάτων γιατί μόνο έτσι μπορεί να κατακτηθεί η ποιοτική αγορά του μέλλοντος.

panagopg@gmail.com

Σχόλια