Παζάρι Σχιστού: Κατάσχεση εκατοντάδων άγριων πτηνών σε επιχείρηση δασαρχείων-αστυνομίας

Κοινή επιχείρηση των δασικών κι αστυνομικών αρχών για την πάταξη της παράνομης διακίνησης άγριων πτηνών οργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στην...


Κοινή επιχείρηση των δασικών κι αστυνομικών αρχών για την πάταξη της παράνομης διακίνησης άγριων πτηνών οργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στην υπαίθρια αγορά του Σχιστού, υπό τον συντονισμό των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, με τη συνδρομή της Θηροφυλακής και των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν 256 καρδερίνες, 100 λούγαρα, 32 σκαρθάκια, 17 φανέτα, έξι φλώροι, πέντε σιρλοτσίχλονα, τρεις ντουνιάδες, δύο γαλαζοπαπαδίτσες, δύο τουρλιά και μία βουνοπαπαδίτσα, που μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στην Καλλιθέα, για να εξεταστούν κτηνιατρικά, να τραφούν σωστά και να επανακάμψουν, ώστε να πάρουν σύντομα τον δρόμο της απελευθέρωσης στο φυσικό περιβάλλον τους. Όσα πτηνά χρειάζονται περίθαλψη, θα παραμείνουν περαιτέρω στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες από τον δασικό κώδικα ευθύνες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, εδώ και χρόνια είναι γνωστή στις δημόσιες Αρχές η παράνομη παγίδευση με κόλλες και ξόβεργες και στη συνέχεια παράνομη αγοραπωλησία των ειδών της άγριας πανίδας, κυρίως μικρών «ωδικών» πουλιών σε υπαίθριες αγορές ή μέσω του Διαδικτύου. «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν κάθε παράνομη δράση» επισημαίνει.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε πως «τα είδη άγριας ζωής δεν προορίζονται να ζουν εγκλωβισμένα στα κλουβιά αλλά ελεύθερα στη φύση. Η παγίδευση και διακίνησή τους στις υπαίθριες αγορές ή μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου είναι παράνομη δραστηριότητα, την οποία τα δύο υπουργεία, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, έχουμε αποφασίσει να τσακίσουμε, σε συνεργασία με τα δασαρχεία, τις κυνηγετικές οργανώσεις, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους πολίτες».

Στη χθεσινή δράση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο ομάδες ΔΙΑΣ, οκτώ δασικοί υπάλληλοι από το ΥΠΕΝ και το τοπικό Δασαρχείο, καθώς και εννέα θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.


Σχόλια