Τετραπλασίασε την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου η Γαλλία ...

Η Γαλλία τετραπλασίασε την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Η Γαλλία είναι μια χώρα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σαν εξαγωγικός ...


Η Γαλλία τετραπλασίασε την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Η Γαλλία είναι μια χώρα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σαν εξαγωγικός στόχος. Η ίδια κατέχει μια πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου, ωστόσο αποτελεί σημαντικό εισαγωγέα με υψηλή, ταχέως ανερχόμενη κατανάλωση ελαιολάδου. Στην ανάλυσή του, ο κορυφαίος στρατηγικός σύμβουλος σε θέματα ελαιοκομίας, κ. Juan Vilar, μελετά και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ελαιοκομικού τομέα και τις καταναλωτικές συνήθειες των Γάλλων όσον αφορά το ελαιόλαδο. Στην τελευταία παράγραφο παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε τα στατιστικά των εισαγωγών της Γαλλίας σύμφωνα με τις χώρες προέλευσης.

Το παραγωγικό προφίλ

Η χώρα διαθέτει περίπου 550.000 στρέμματα ελαιώνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρίσκεται νοτιοανατολικά, κοντά στα παράλια της Μεσογείου. Αυτό την κατατάσσει παγκοσμίως μόλις στην 22η θέση σε επίπεδο ελαιοκομικών εκτάσεων και την 23η σε παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 97% του ελαιοκάρπου προορίζεται για ελαιοποίηση, με μόλις το 3% να γίνεται επιτραπέζια ελιά. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο παράγονται 5.970 τόνοι ελαιολάδου και 1.100 τόνων επιτραπέζιας ελιάς. Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι υψηλής ποιότητας, με το 70% εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο και το 30% lampante.

Αναφορικά με τον τύπο φύτευσης των ελαιώνων, το 68,1% των εκτάσεων αντιστοιχεί στους παραδοσιακούς (οι οποίοι κινδυνεύουν με εγκατάλειψη), το 21,2% σε εντατικούς και το 10% σε υπέρπυκνους. Ένα στοιχείο που κάνει τη Γαλλία να ξεχωρίζει από πολλές άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες είναι πως οι ελαιώνες της είναι αποκλειστικά ξερικοί.


Η μέση έκταση από τις 25.264 εκμεταλλεύσεις της χώρας ανέρχεται σε 20,9 στρέμματα, με μέση απόδοση τα 11,2 κιλά ελαιολάδου ανά στρέμμα και τα 65,8 κιλά επιτραπέζιας ελιάς ανά στρέμμα.

Η κατανάλωση

Τα στατιστικά στοιχεία της κατανάλωσης είναι πολύ σημαντικά. Τεκμηριώνουν τη μεγάλη αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ελαιολάδου, η οποία διαμορφώνεται πλέον στα 1,55 κιλά/άτομο/έτος. Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει τα προαναφερθέντα είναι πως το 5% της συνολικής κατανάλωσης όλων των τύπων ελαίων αφορά το ελαιόλαδο, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Επιπλέον, επικρατεί η προτίμηση των καταναλωτών για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με το 60% της συνολικής κατανάλωσης ελαιολάδων, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες υπολείπονται σημαντικά (29% το “κουπέ/κλασικό”, 10% το παρθένο).

Πίνακας 1: Προφίλ καταναλωτή ελαιολάδου στη Γαλλία


Ο παραπάνω πίνακας μας δείχνει πως το 81% του ελαιολάδου προορίζεται για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ το υπόλοιπο 19% καταλήγει στη βιομηχανία. Επίσης, παρατηρούμε ότι το 70% της κατανάλωσης αφορά τα σπορέλαια και φυτικά λίπη, με το 25% να αποτελεί τα ζωικά λίπη.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του καταναλωτή ελαιολάδου στη Γαλλία, και σύμφωνα με τα δεδομένα του παραπάνω πίνακα, οι γυναίκες έχουν ισχνό προβάδισμα στην κατανάλωση έναντι των ανδρών (50,2% και 49,8% αντίστοιχα), με την ηλικιακή κατηγορία 34-49 να δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στο ελαιόλαδο, ακολουθούμενη από τους καταναλωτές άνω των 65 ετών. Αναφορικά με την οικογενειακή κατάσταση, η κύριες πηγές κατανάλωσης είναι οι άγαμοι και οι οικογένειες μέσης ηλικίας με παιδιά.

Σχετικά με την εκπαίδευση, συμπεραίνουμε ότι όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο του καταναλωτή τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου καταναλώνει. Μάλιστα, σχεδόν το 50% του ελαιολάδου που καταναλώνεται αντιστοιχεί σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, λαμβάνοντας ως κριτήριο το εισόδημα, δεν επικρατεί η ίδια τάση, καθώς η λεγόμενη “μεσαία τάξη” συγκεντρώνει την πλειονότητα της κατανάλωσης ελαιολάδου (58%).

Πίνακας 2: Χρήσεις ελαιολάδου στη Γαλλία


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 88% του ελαιολάδου καταναλώνεται εντός οικείας (65% για σαλάτες, 27% για μαγείρεμα κ.λπ.), με το υπόλοιπο 12% εκτός σπιτιού, δηλαδή στην εστίαση (πίνακας 2). Οι καταναλωτές προμηθεύονται το ελαιόλαδό τους κυρίως από τα supermarkets, με τα ελαιοτριβεία να ακολουθούν, ενώ ελάχιστες είναι οι αγορές ελαιολάδου από παραδοσιακά μαγαζιά delicatessen.

Χώρες που αγοράζει ελαιόλαδο η Γαλλία

Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της γαλλικής αγοράς με τον πίνακα των χωρών που εξάγουν ελαιόλαδο στην Γαλλία. Διαπιστώνουμε ότι σε μια αγορά με τόσο ευνοϊκά για τη χώρα μας δεδομένα (μακρόχρονοι πολιτιστικοί, οικονομικοί, πολιτικοστρατιωτικοί δεσμοί, μέλη της Ε.Ε., ισχυρό τουριστικό ρεύμα, γαστριμαργική παράδοση κ.ά.) η ελληνική παρουσία είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Πίνακας 3: Εισαγωγές ελαιολάδου στη Γαλλία ανά χώρα προέλευσης το 2020
ΧώραΠοσότητα εισαγόμενου ελαιολάδου στη Γαλλία (τόνοι)Μερίδιο επί του συνόλου των εισαγωγών ελαιολάδου της Γαλλίας (%)
Ισπανία92.88965,2%
Ιταλία34.53824,24%
Τυνησία7.0074,92%
Πορτογαλία2.5941,82%
Ελλάδα1.3270,93%
Μαρόκο1.0790,76%
Σύνολο142.476 —

Εικόνα: Λιόδεντρα, ζωγραφικός πίνακας του Van Gogh (1889)

πηγή: olivenews.gr

Σχόλια