Ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο για την απόσυρση σταφίδας

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ για την απόσυρση της κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020, κα...


Ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ για την απόσυρση της κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020, καθώς και για την παραμονή του ίδιου προϊόντος στο καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου:

«Η σταφίδα της φετινής εσοδείας, αν και πλησιάζουν οι εορτές των Χριστουγέννων, παραμένει στα χέρια των παραγωγών και μόνον ένα μικρό μέρος έχει παραδοθεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις και εμπόρους, χωρίς να έχει πληρωθεί, ενώ όσοι αναγκάστηκαν, λόγω οικονομικών δυσκολιών να πωλήσουν, το έπραξαν με τιμές κατά 40% ή και 50% μειωμένες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

H κατάσταση αυτή έχει προκύψει λόγω της πανδημίας, που επηρέασε την αγορά με συνέπεια να συσσωρευτούν αποθέματα εσοδείας 2020. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το δελτίο Τύπου του υπουργείου σας της 4/11/21, στο οποίο και δεσμευόσασταν για υποβολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκριθεί Πρόγραμμα Απόσυρσης Αποθεμάτων.

Αν και ήταν γνωστό το πρόβλημα στο υπουργείο σας από τον Απρίλιο, σας είχαν υποβληθεί δε και συγκεκριμένες προτάσεις, πέρασαν τόσοι μήνες χωρίς να έχει λυθεί, με τους σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Πέραν αυτών, το υπουργείο με τις περιφερειακές διαβουλεύσεις ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του για την νέα Προγραμματική Περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποτύπωση των προϊόντων που θα ενταχθούν σε καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης.

Επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους σταφιδοπαραγωγούς, για το αν στο εξής θα είναι εφικτή η συνέχιση της σταφιδοκαλλιέργειας, και επειδή η μαύρη σταφίδα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει εθνικό προϊόν, ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Έχει κατατεθεί το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόσυρση, και αν ναι, πότε κατατέθηκε;
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διαδικασιών μέχρι να έχουμε θετικό αποτέλεσμα;
• Εξετάζει το υπουργείο την δυνατότητα απόσυρσης, από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα;
• Θα παραμείνει η μαύρη κορινθιακή σταφίδα στα προϊόντα που εντάσσονται στο καθεστώς Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

Σχόλια