Βασική Ενίσχυση- Επιδοτήσεις: Άγνωστος ακόμα ο αριθμός των παραγωγών που δεν θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους στην μεγάλη πληρωμή

Στον… χορό των τροποποιητικών αποφάσεων και άλλων ανακοινώσεων το έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκαλώντας έντονη ...


Στον… χορό των τροποποιητικών αποφάσεων και άλλων ανακοινώσεων το έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι αναρωτιούνται τι θα δουν τελικά στον τραπεζικό τους λογαριασμό σε λίγες ημέρες.

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», δεν έχει αλλάξει, με την ημερομηνία για την πληρωμή του Πρασινίσματος, του καθεστώτος Νέων Γεωργών έτους 2021 και των υπολοίπων της Βασικής Ενίσχυσης να προσδιορίζεται ακόμα για τις 22 Δεκεμβρίου 2021.

Στο ερώτημα πόσοι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τις διορθώσεις τους, και άρα δεν θα πληρωθούν, κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση αυτήν τη στιγμή. Το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις έκλεισε την περασμένη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, και ξεκίνησαν οι έλεγχοι.

«Ό,τι ακούγεται τώρα είναι εικασίες», σχολίασε στην «ΥΧ» στέλεχος του Οργανισμού, εξηγώντας ότι λίγο πριν πραγματοποιηθεί η πληρωμή, θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: ότι αυτοί οι παραγωγοί θα λάβουν τα χρήματά τους μεταγενέστερα, κατά τους πρώτους μήνες του 2022, σε μελλοντική δηλαδή πληρωμή του Οργανισμού.
Δεν θα λάβει υπόψη του το Κτηματολόγιο τελικά


Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες που έφθασαν στην «ΥΧ» σχετικά με την άνευ τίτλου ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ περί μηδενισμού και κυρώσεων των φυσικών προσώπων που έχουν δηλώσει ως ιδιόκτητα/μισθωμένα «αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια ΕΑΕ», έρχονται να ανατρέψουν τις προθέσεις του ίδιου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει την από τις 2 Δεκεμβρίου απόφασή του και τελικά δεν θα λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα από το Κτηματολόγιο κατά τον νέο διασταυρωτικό έλεγχο. Όσο οι εξελίξεις τρέχουν, ο Οργανισμός επανήλθε μόλις την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου με μία εκ νέου τροποποιητική απόφαση (την 7η κατά σειρά) της εγκυκλίου για τις «Διαδικασίες Ελέγχων του καθεστώτος της βασικής ενίσχυσης και λοιπών καθεστώτων & μέτρων στήριξης στα πλαίσια των ΚΑΝ. (ΕΕ) 1306/2013 & 229/2013».

Απόφαση η οποία «εφαρμόζεται στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου ελέγχου στον ελεγχόμενο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.


πηγή:ypaithros.gr

Σχόλια