Εκτός επιδοτήσεων δεκάδες χιλιάδες αγροκτηνοτρόφοι

Νέοι κτηνοτρόφοι που υπολόγιζαν πως θα πάρουν 12.000 ευρώ ως δικαιώματα επιδότησης πήραν 3.000 δηλώνει η Αναστασίας Δαούση υπεύθυνης του ΚΥΔ...
Νέοι κτηνοτρόφοι που υπολόγιζαν πως θα πάρουν 12.000 ευρώ ως δικαιώματα επιδότησης πήραν 3.000 δηλώνει η Αναστασίας Δαούση υπεύθυνης του ΚΥΔ Καλλονής – Λέσβου. Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσπάθησαν να δείξουν πως η πλειοψηφία των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων τον Οκτώβριο αντιμετωπίσθηκαν. 

Χαρακτηριστική, αυτής της προσπάθειας, ήταν η συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που δημοσιεύθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Κόντρα σε αυτό το κλίμα, η κτηνίατρος, υπεύθυνη του ΚΥΔ Καλλονής – Λέσβου Αναστασία Δαούση και αναπληρώτρια συντονίστρια της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως υπάρχουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις τους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως φέτος οι αγρότες έμειναν έκπληκτοι με αυτά που έγιναν στις πληρωμές των επιδοτήσεων και πρόσθεσε: «έχουν μείνει στους 5.650 περίπου αγρότες εκτός πληρωμής των επιδοτήσεων με την αιτιολογία ότι είναι σε έλεγχο. Στην πλειοψηφία τους είναι νεοεισερχόμενοι και υποψήφιοι νέοι αγρότες. Για πρώτη φορά στα χρονικά υποψήφιοι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουν αν έχουν λάβει δικαιώματα επιδότησης ή όχι και ποιό είναι το ύψος αυτών.

Η δεύτερη κατηγορία αγροτών που έχουν μείνει απλήρωτοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (μετά το 2016) που φέτος ζήτησαν κοινοτικό βοσκότοπο, ενώ είχαν μπει στην κτηνοτροφική παραγωγή με ιδιωτικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν τα δικαιώματα επιδότησης τους. Κι όλοι αυτοί οι αγρότες δεν το γνώριζαν ότι δεν θα επιδοτηθούν αν δεν δηλώσουν ιδιωτικό βοσκότοπο όταν έκαναν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των κτηνοτρόφων.

Ενστάσεις στα αζήτητα

Υπάρχουν κι άλλοι 19.000 που δεν πληρώθηκαν στην πρώτη πληρωμή, υπέβαλαν ενστάσεις, οι οποίες δεν εξετάστηκαν και δεν πληρώθηκαν. Ένας αριθμός από αυτή την ομάδα των παραγωγών δεν πληρώθηκαν αν και τους είχε γίνει έλεγχος αλλά τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν περάστηκαν στο σύστημα (σ.σ. εννοεί το ΟΣΔΕ).
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων που δεν ολοκληρώθηκαν και τα οποία επίσης δεν πληρώθηκαν. Αυτή η ομάδα των παραγωγών έχει ελπίδες πως κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Οι νεοεισερχόμενοι μετά το 2016 δεν το βλέπω να πληρώνονται καθόλου.
Ακόμη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροκτηνοτρόφων στον οποίο έχουν επιβληθεί τεράστιες ποινές».

Εξισωτική αποζημίωση

Σε ότι αφορά τα προβλήματα με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η κ. Δαούση είπε: «Σε ότι αφορά τους παλαιούς κτηνοτρόφους το πρόβλημα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις τους δόθηκαν βοσκοτόπια σε μειονεκτικές περιοχές όπου η επιδότηση είναι 8 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λάμβαναν κοινοτικό βοσκότοπο σε ορεινές περιοχές όπου η επιδότηση ήταν 12 ευρώ ανά στρέμμα. Η εξισωτική αποζημίωση για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους μειώθηκε στο 1/3 αυτού που ανέμεναν. Το ίδιο έγινε και για την βασική ενίσχυση».

Νέοι αγρότες

Η «μεγάλη σφαγή», σύμφωνα με την κ. Δαούση έγινε στους νέους αγρότες. Οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δήλωσαν την εκτροφή αρνιών καθώς ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη να φτιάχνουν τα κοπάδια τους και υπολόγισαν ότι θα πάρουν επιδοτήσεις που έφθαναν στα 12.000 ευρώ. Όμως μετά την αλλαγή της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ζωικών μονάδων λαμβάνουν επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 3 – 4.000 ευρώ. Μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα αυτών δεν έχει λάβει ως σήμερα δικαιώματα επιδότησης και δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν παρότι είναι υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.

Διασταυρωτικοί έλεγχοι

Σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από τους διασταυρωτικούς ελέγχους στις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΑΔΕ. Η κ. Δαούση τόνισε ότι δεν είναι αντίθετη στην πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων το αντίθετο. «Όμως για να κάνεις τέτοιους ελέγχους θα πρέπει να είσαι ένα κράτος που έχει κανονικό κτηματολόγιο, αξιόπιστα Ε9 κι όλα λειτουργούν σωστά.
Και φυσικά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ιδιοκτήτες βοσκοτόπων κατοίκους του εξωτερικού».

Σε ότι αφορά με τις περιοχές Natura και τα δικαιώματα επιδότησης που χάθηκαν σε από όσους είχαν εκτάσεις εκεί. Η κ. Δαούση τόνισε πως στην περίπτωση της Λέσβου οι κτηνοτρόφοι δεν έχασαν επιδοτήσεις από αυτό το ζήτημα φέτος, όμως υπάρχει προειδοποίηση για τα επόμενα χρόνια. Πρόβλημα στις επιδοτήσεις υπάρχει για όσους παραγωγούς έχουν ελαιώνες και αροτραίες καλλιέργειες σε περιοχές Natura, αυτά σε ότι αφορά την Λέσβο.

Δεν έχει στόχο να λύσει προβλήματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κ. Δαούση σχολίασε και την συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οποίος είχε δηλώσει πως εντάχθηκαν αρκετά εκατομμύρια νέα στρέμματα βοσκοτόπων στο σύστημα. Η κ. Δαούση ανέφερε «δεν ξέρω τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά στην Λέσβο νέους βοσκότοπους δεν έχουμε.
Εγώ διάβασα την συνέντευξη του κ. Μελά λυπάμαι πάρα πολύ διότι δείχνει ότι δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα».


πηγή:StoNisi.gr

Σχόλια